IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android завладя Китай

Операционната система на Google вече е инсталирана на над 90% от всички смартфони в страната

16:04 | 16.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	iOS на Apple губи пазарен дял в Китай за сметка на Android. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

iOS на Apple губи пазарен дял в Китай за сметка на Android. Снимка: Getty Images News

Доминацията на Android на пазара на смартфони в Китай се засилва през последното тримесечие според последните данни, пише блогът The Next Web. През третото тримесечие на 2012 г. операционната система задвижва 90,1% от всички продадени смартфони.

През предходното тримесечие данните на Analysys International показваха, че операционната система на Google е била инсталирана на 83% от смартфоните. iOS на Apple отчита спад за същия период от 6,0 до 4,2 на сто, а Symbian държи едва 2,4%.

Според анализаторите от Tech in Asia цената на един iPhone в Китай е с около 3,25 пъти над цената за средностатистическо устройство с Android. Все пак позицията на Apple може да се подобри, ако още до края на годината в страната се появи новият iPhone 5, каквито са първоначалните планове. Той ще се предлага от China Telecom, както и от China Unicom.

Едва преди една седмица Canalys изчисли, че iPhone не е сред Топ 5 на смартфоните в Китай. Все пак анализаторите дават на компанията от Купертино значително по-висок пазарен дял, който е паднал от 9 до 8 на сто. Според Canalys най-много смартфони в Китай продава Samsung с пазарен дял от 14 на сто, пред Lenovo с 13%. По 10 на сто имат китайските Yulong Computer Telecommunication Scientific, както и ZTE и Huawei.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви Китай за „втория по важност пазар“ за компанията. В края на октомври в Шънджън бе открит втори магазин на концерна.

Впрочем производителят на Android - Google, е неособено желан в Китай. По повод на 18-я партиен конгрес в Пекин и избора на ново партийно ръководство властите на практика блокираха за срок от 12 часа всички услуги на компанията.

Китайските потребители заподозряха, че става въпрос за опит за цензура. Засегнати бяха търсачката, както и Gmail, Google Maps, Google Play и Google Drive. Дори Analytics стана жертва на мащабната блокада, така че чужди и неблокирани сайтове не успяваха да обхванат посетителите си от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
...Google, е НЕособено желан в Китай?...Google, е собено НЕжелан в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още