IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous не пожалиха и Apple

Хакерите публикуваха списък с потребителски имена и пароли на администраторите на сървър на Apple и твърдят, че компанията може да бъде цел и на по-мощна атака

16:56 | 04.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Поддръжници на свободата в интернет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поддръжници на свободата в интернет. Снимка: Ройтерс

Късно вчера хакери публикуваха списък с потребителски имена и пароли на администраторите на сървър на Apple, съобщават New York Times и Wallstreet Journal.

Атаката е поредната от много нападения срещу големи компании и е част от обединените действия на групите Anonymous и LulzSec, която официално обяви край на дейността си и бе приютена при по-голямата организация.

Двете хакерски групи обявиха, че започват операция с названието AntiSec, която е насочена срещу големи корпорации, правителства и служби за сигурност.

В публикувания вчера списък има 27 потребителски имена и пароли, както и линк към предполагаемия сървър на Apple. В официалното си изявление в платформата за микроблогове Twitter хакерите твърдят, че са проникнали в сървъра на компанията благодарение на дупка в сигурността на софтуера.

"Не се притеснявайте, усилията ни са насочени в друга посока", обявиха още от групата през Twitter. Все пак компанията може да бъде цел и на по-мощна атака, пишат хакерите в акаунта си.

Атака срещу сървър на Apple може да има и допълнителни последствия за компанията и потребителите й. По собствени данни тя разполага с повече 225 млн. акаунта на iTunes, които са свързани с кредитни карти. Последиците от евентуална кражба на тези данни не могат да бъдат изчислени. В последно време японският концерн Sony се сблъска с масивна кражба на данни. Повече от 100 млн. данни за клиенти са били източени от мрежата PlayStation Network. 

От щатския концерн все още не са коментирали дали публикуваната информация е истинска.

Хакерите от Anonymous и LulzSec най-вероятно стоят зад атаките срещу други големи имена от индустрията, сред които Sony и AT&T, както и срещу правителствени институции като американския Сенат, ЦРУ и полицията на щата Аризона.

Междувременно Барак Обама бе обявен за мъртъв в акаунта на новинарската емисия на Fox News в Twitter. Поредната фалшива новина се оказа дело на група хакери, нарекли се Script Kidies, които успели да проникнат в акаунта на телевизията, предаде БТА.

Първото съобщение обявяваше смъртта на президента на САЩ точно в деня на националния празник на страната. То не съдържаше повече подробности. После няколко други съобщения поясняваха, че става дума за убийство и че Обама е починал от два куршума, прострелян във врата.

Накрая ново съобщение пожелаваше кураж на вицепрезидента Джо Байдън в качеството му на временно изпълняващ президентските задължения. Акаунтът @FoxNewsPolitics е следен от над 33 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още