IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group получи зелена светлина за листване в Шанхай

Компанията чака одобрение и от борсата в Хонконг

17:54 | 18.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Финтех компанията Ant Group на милиардера Джак Ма получи одобрение да се листне в Шанхай, което отстрани ключова пречка пред компанията, докато тя се подготвя за потенциално най-голямото в света първично публично предлагане, пише Bloomberg.

По време на изслушване днес и преди да даде зелена светлина, борсата в Шанхай попита Ant за свързаните трансакции с Alibaba Group Holding и причините да изключи Alibaba като контролиращ акционер.

В изявлението на борсата не се разясняват отговорите на Ant на тези въпроси. Компанията обаче трябва да проведе изслушване и пред борсата в Хонконг, за да извърши планираното си двойно предлагане.

Едновременното листване може да доведе до най-големия пазарен дебют досега, който да надмине рекордното IPO на Saudi Aramco, достигнало 29 млрд. долара. Фирмата се цели в оценка от около 225 млрд. долара, на база на IPO от 30 млрд. долара, ако пазарните условия са благоприятни, твърдят източници, запознати с въпроса. Това би съответствало на пазарната капитализация на Bank of America Corp. и ще е над два пъти повече от размера на Citigroup. От американските банки само JPMorgan Chase & Co. е по-голяма.

В зората на плановете си за IPO, Ant беше засегната от поредица нови регулации, които имат за цел да намалят рисковете в китайския финансов онлайн сектор.

Ant, която израсна от приложението за разплащания Alipay, сега получава по-голямата част от приходите си от предоставянето на бързи потребителски заеми, подхранвайки нарастващите потребителски разходи в Китай.

Освен това управлява застрахователен бизнес, наред с предоставянето на кредитен рейтинг и технологични услуги за финансовата индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още