Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ant Group ще споделя кредитни данни с Китайската централна банка

Преструктурирането на компанията продължава

Ant Group ще споделя кредитни данни с Китайската централна банка

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската компания за мобилни разплащания Ant Group ще споделя с Китайската централна банка кредитни данни от своя бизнес с потребителски заеми като част от промените, предприети в работата на финтех гиганта, пише CNBC.

Ходът засяга Huabei - продукт за потребителски заеми под ръководството на Ant Group. Данни от него ще бъдат въведени в базата данни с финансови кредити, която се поддържа от Китайската централна банка, гласи изявление на Ant.

Информацията, включително дата на създаване на сметката, сума по кредитната линия и състояние на погасяването, ще бъде прехвърлена в ръцете на централната банка. Потребителите обаче ще трябва да дадат съгласие за този ход. Конкретна информация, като подробности за времето на извършване на дадени покупки и какви продукти са закупени, няма да бъде предадена на централната банка.

Още по темата

Ant Group, която се управлява от милиардера основател на Alibaba Джак Ма, се сблъска със сериозни проблеми през ноември, когато голямото ѝ първично публично предлагане беше блокирано заради регулаторни притеснения.

Бизнесът на Ant с кредити работи по модел, който свързва кредитополучатели с кредитори (като банки например), но компанията не поема самите заеми. Вместо това по-голямата част от риска се поема от банките.

Това притесни регулаторите, които вярват, че компании като Ant работят като финансови институции, но не се регулират като тях.

В крайна сметка китайските регулатори наредиха да се извърши преструктуриране на Ant Group. През юни на компанията беше дадена зелена светлина да управлява бизнеса си с потребителски финанси с външни акционери. В този бизнес попадат продуктите Huabei и Jiebei, а самият той носи името Chongqing Ant Consumer Finance. Ant ще трябва да се превърне в частичен поемател на повечето от тези заеми.

В момента Ant Group е в процес на превръщането си в холдингова компания, която ще бъде съблюдавана от централната банка и други регулатори.

Изискването за споделяне на данни привежда Ant Group в съответствие с това, което са длъжни да правят и други финансови институции, занимаващи се с кредити.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Токио се сбогува с любимите си дискети