IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant планира да отдели звеното си с потребителски кредитни данни

Компанията отстъпва под натиска на китайските регулатори

15:26 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ant Group планира да отдели своето звено за операции с потребителски кредитни данни, твърдят източници, запознати с въпроса. Това е отстъпка пред агресивните регулатори, които трябва да помогнат на китайският финтех гигант да получи разрешение за голямото му първично публично предлагане, предава Ройтерс.

Отделянето на съкровищницата с данни за над 1 млрд. души е ключова част от промените, извършвани от Ant в отговор на натиска от регулаторите, който доведе до спирането на нейното IPO за 37 млрд. долара, което трябваше да е най-голямото в света, посочват източници на информационната агенция.

Отделянето на звеното, както и превръщането в по-стриктно регулирана финансова холдингова компания, ще означават, че звеното на гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holding може да осъществи листване до две години, допълват други двама източници.

Планът за преструктуриране може да отслаби регулаторните главоболия на милиардера и основател на компанията Джак Ма. Огромната кредитна информация и рейтинговите операции, попадащи в отделно звено, също ще бъдат обект на регулаторен контрол, посочват двамата източници.

„Финансовият холдинг на Ant ще получи лиценз от Китайската централна банка и ще получи позволение да стане публичен след преструктурирането“, коментира един от източниците.

Планът все още не е финален и може да бъде променен, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да коментират въпроса пред медиите.

Ant е отказала да коментира. Китайската централна банка, която стои зад регулаторните усилия за преструктурирането на Ant, не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс.

Миналата седмица управителят на централната банка заяви по адрес на IPO-то на Ant: „Бих казал, че ако просто следвате стандартните законови инструкции, ще получите резултата“. 

Регулаторният натиск върху бизнес империята на Ма в Китай започна след изявление на милиардера, направено на 24 октомври. Тогава той отправи остри критики към регулаторната система в страната. Само дни преди двойното си листване в Хонконг и Шанхай компанията беше принудена да отмени IPO-то си.

В крайна сметка властите започнаха антитръстово разследване на технологичния сектор, а голяма част от него е насочено към Alibaba. Ant се оказа принудена да промени бизнес структурата си, така че да отговори на по-строгия контрол от властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още