Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ant спечели одобрението на регулаторите да създаде нова компания

Това е първата крачка към преструктурирането на финтех гиганта

Ant спечели одобрението на регулаторите да създаде нова компания

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският застрахователен и банков регулатор обяви, че е одобрил кандидатурата на Ant Group за създаването на насочена към потребителите финансова компания – първата важна стъпка в преструктурирането на финтех гиганта, пише Wall Street Journal.

Ant ще държи 50% дял в новата компания, регистрирана в Чунцин, югозападен Китай, а останалата част ще е в ръцете на шест други акционери.

Компанията Chongquing Ant Consumer Finance е лицензирана да извършва потребителско кредитиране и други операции. Тя ще включва кредитните услуги на Ant – Huabei и Jiebei, които са използвани от половин милиард души в Китай.

Още по темата
Ant, компания за мобилни разплащания, контролирана от милиардера Джак Ма, беше принудена да трансформира бизнеса си, след като китайските власти отмениха първичното ѝ публичено предлагане през ноември.

Една от областите, които предизвикаха гнева на Пекин, беше огромният бизнес с отпускането на кредити на Ant. В края на юни миналата година заелите пари от платформите на Ant имаха обща сума от 271,1 млрд. долара непогасени заеми.

Ant отпуска повечето от заемите в партньорство с търговските банки, които осигуряват по-голямата част от финансирането на дълга. Голяма част от заемите пък са взети от млади хора без установена кредитна история. Регулаторите обаче отправиха критики към дейностите на Ant, които са насърчили някои хора да заемат и харчат много повече от възможностите си, а това създаде риск за банките, предоставящи средствата.

Акционерите в новата компания включват две държавни финансови институции. Nanyang Commercial Bank, звено на държавната China Cinda Asset Management, притежава 15% дял, докато China Huarong Asset Management, един от най-големите мениджъри на проблемни активи в страната, държи 4,99%.

Най-големият производител на литиеви батерии за електромобили в Китай, Contemporary Amperex Technology, има 8% дял. Останалите собственици са китайско звено на тайванска банка, доставчик на транспортни услуги и производител на медицинско оборудване. Alibaba Group Holding, която притежава една трета от Ant, има миноритарен дял в транспортната фирма.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Google отлага още връщането в офисите си