IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антитръстовите регулатори в ЕС взеха на мушка и Amazon

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер разпитва търговци за използването на данните им от компанията на Джеф Безос

22:05 | 19.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Регулаторите на ЕС, които стоят зад глобата от 5 млрд. долара срещу Google, насочват вниманието си към Amazon, предава CNBC.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер е започнала да разпитва търговци за използването от Amazon на данните им, съобщи самата тя. По думите й проблемът е свързан с това дали Amazon използва данните от търговците, които присъстват на сайта й, за да си осигури предимство при продажбата на продукти спрямо същите тези търговци на дребно.

„Фазата е съвсем начална и не сме започнали официална процедура. Опитваме се да достигнем до пълната картина“, заяви Вестагер на пресконференция.

Разследването идва в момент, когато най-големият онлайн търговец на дребно е изправен пред растящи призиви на регулаторите. Инвеститори и хора от индустрията отдавна посочват размерите и обхвата на Amazon като причина за раздробяване на компанията. Американският президент Доналд Тръмп намекна за антитръстови действия срещу Amazon при многобройните си атаки срещу главния изпълнителен директор на компанията Джеф Безос, който притежава и Washington Post.

Вестагер има властта да налага глоби на компании в размер до 10% от глобалния им оборот за нарушаване на антитръстовите правила на ЕС. По-рано тази година тя наложи рекордна глоба от 5 млрд. долара на Google заради бизнеса й с Android. Вестагер започна и „задълбочено разследване“ срещу Apple заради закупуването на приложението за разпознаване на музика Shazam.

Amazon позволява на трети страни да продават продукти на сайта й чрез програмата й Seller. Предприетите от Вестагер разпити вероятно целят да установят дали Amazon поставя тези продавачи в неизгодно положение, като използва данните за продажбите им, за да стимулира собствените си продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Тръмп само си лае. Законодателството в САЩ отдавна предпочита да сключва сделки, а това на Европа е твърде слабо за да повлиае на подобни корпорации. Да не говорим, че Безос си купи един от най - влиятелните вестници в Америка и парира чрез общественото мнение всякакви опити на правителството за действия срещу него. FANG е типичен пример за олигопол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още