IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е изправена пред глоба за милиарди евро за данъчни измами в Ирландия

Очаква се решението във връзка с разследването на Европейската комисия да бъде обявено днес

08:36 | 30.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple е изправена пред потенциална глоба от милиарди евро за данъчни измами, след като Европейският съюз е готов да обяви разкритията си от разследването дали компанията е сключила сделка с Ирландия. Решението ще стане ясно във вторник, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Очаква се решението на Европейската комисия (ЕК) да е, че Ирландия е предоставила на производителя на iPhone незаконна помощ чрез сделка в замяна на създаването на работни места в страната, посочват източниците, пожелали анонимност, тъй като въпросът е конфиденциален. Ирландия обеща да се бори с всички неблагоприятни констатации по въпроса.

Подобно решение може да увеличи напрежението между Европа и САЩ във връзка с данъчните политики, след като САЩ вече се оплака от несправедливо отношение срещу американски компании и заплашва световните данъчни реформи.

В предварителните разкрития през 2014 г. ЕК посочи, че Apple е получила такива условия, че да ѝ дадат финансов тласък.

Има редица спекулации за това колко може да се наложи да плати Apple. В най-лошия случай компанията може да се сблъска с глоба в размер на 19 млрд. долара, ако правителството загуби напълно и е принудено да възстанови данъците от компанията според анализатора на JPMorgan Chase & Co Род Хол. The Irish Times писа по-рано в понеделник, че сумата може да не е много над100 млн. евро, въпреки че по-късно ревизира оценката си и повиши сумата.

ЕК е отказала да коментира решението си пред Bloomberg.

Apple заяви, че няма какво да добави към предишните си заявления, в които отхвърли твърденията да е получила специално отношение от ирландските власти. От министерството отказват да коментират въпроса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Към момента, другата статия не беше публикувана. Реално се съмнявам да им вземат 13 милиарда, че после пак трябва да ги спасяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Не си си направил труда да прочетеш съседната статия по въпроса.Ирландия сега ще плати глобата докато казуса се изяснява, колкото и години да отнеме това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
A в таа далавера нали освен Ейпъл е участвала и Ирландия, за тях какво? Потупване по рамото? Веднага шамарите както Гърция яде шамарите така е редно и ирландците нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още