Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Apple е нарушила три патента на Qualcomm

Миналата година Qualcomm заведе дело срещу Apple за нарушаване на патент за пестене на батерия

Apple е нарушила три патента на Qualcomm

Снимка: Ройтерс

Производителят на чипове Qualcomm спечели победа в съда срещу производителя на iPhone Apple, след като жури във федерален съд в Сан Диего установи, че Apple дължи на Qualcomm около 31 млн. долара за нарушаване на три от патентите й, съобщава Ройтерс.

Миналата година Qualcomm заведе дело срещу Apple за нарушаване на патент за пестене на батерия. По време на осемдневното съдебно дело Qualcomm поиска от журито да му присъди неплатени хонорари за патент от 1,41 долара за iPhone, който е нарушил патентите.

„Изобретените от Qualcomm и други компании технологии направиха възможно Apple да навлезе на пазара и да стане успешна толкова бързо“, казва Дон Розенберг, главен юрисконсулт на Qualcomm, цитиран в комюнике.

„Благодарни сме, че съдилищата в цял свят отхвърлят стратегията на Apple да не плаща за използването на нашите патенти“, допълни той.

Още по темата

Apple не е отговорила на молбата за коментар.

Делото е едно от няколко съдебни дела в цял свят между двете компании. Apple твърди, че Qualcomm е възприел незаконни патентни практики, за да защити доминиращата си позиция на пазара на чипове, а Qualcomm обвинява Apple, че използва технологията й, без да плаща.

До момента Qualcomm е спечелила забрани за продажба на iPhone-и в Германия и Китай, въпреки че китайската забрана все още не е задействана, а Apple предприе мерки, които да й позволят да възобнови продажбите в Германия.

Qualcomm се натъкна на спънка и сред американските търговски регулатори, които установиха, че някои от iPhone-ите един от патентите на Qualcomm, но отказаха да забранят вноса им в САЩ, като посочиха вредите, които подобен ход би нанесъл на конкурента на Qualcomm Intel Corp .

Правната битка на компаниите ще се засили през април, когато антитръстовото дело, заведено от Apple в началото на 2017 г., влиза в съда.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Доставките на Huawei може да намалеят с до 25% тази година