IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Foxconn признаха за нарушение на китайските трудови закони

Американският технологичен гигант разчита твърде много на временния персонал, а броят на този тип работници надхвърля поставената от властите норма

11:47 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple Inc и неговият партньор Foxconn Technology Co опровергаха обвиненията за пропуски в управлението на персонала, повдигнати от нестопанска организация за правата на работниците, като в същото време дружествата потвърдиха за наличието на множество временни работници, съобщава Ройтерс. 

Отговорът на Apple и Foxconn последва доклада на China Labor Watch, в който организацията обвинява двете компании в нарушаване на многобройните китайски трудови закони, включително разпоредба, която забранява броя на наетите временни работници да надхвърля 10% от общия персонал.

Apple разчита изключително на тайванската Foxconn, както и на своите китайски производствени мощности, свързани с iPhone.

В изявление американската компания посочва, че разследва броя на временните работници и съотношението между тях и тези, които са на постоянен договор, установявайки, че в това отношение са „надвишени стандартите“. От Apple добавят, че работят с Foxconn за „незабавно разрешаване на проблема“.

В същото време от компанията не посочват дали броя на временните работници нарушава китайското законодателство, отказвайки коментар по този въпрос.

Министерството на човешките ресурси и сигурността на Китай също отказа да коментира случая.

От Apple споделиха още, че са открили в склад стажанти, които са работили извънредно време през нощта, нарушавайки политиката на компанията, и че „този проблем е коригиран.“ Според дружеството стажантите са работили извънредно и са били обезщетени.

Foxconn от друга страна потвърди факта, че компанията разчита изключително на временните работници.

По-рано през тази година редица медии съобщиха, че Apple обмисля да премести някои операции извън Китай, за да избегне новите американски мита, като японският Nikkei Asian Review през юни посочи, че става въпрос за изместване на между 15% и 30% от производството на компанията от втората най-силна икономика в света.

През юли изпълнителният директор на Apple Тим Кук опроверга подобни спекулации, заявявайки, че по-голямата част от продуктите на Apple „са произведени навсякъде“.

„Съществува значително количество от Съединените щати и има много продукти от Япония, Южна Корея и Китай, като Европейският съюз също допринася за доста голяма част от тях. И така, това е естеството на глобалната верига на доставки“, посочва Кук.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още