IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Ирландия твърдят, че ЕК ги е "държала на тъмно" за разследването

Според тях комисията е сменила фокуса на разследването, но не ги е уведомила за това

12:02 | 30.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple и Ирландия готвят обжалване, в което твърдят, че органите в Европейския съюз (ЕС) са ги държали нечестно „на тъмно“ по време на разследването, което завърши с налагането на рекордната глоба от 13 млрд. евро (14,6 млрд. долара), пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Компанията и самата страна твърдят, че ЕС е пропуснала да разкрие, че има изместване на фокуса на разследването, твърдят хора, пожелали да останат анонимни. Техните жалби ще напомнят тази на Intel, която обяви, че ЕС е потъпкала нейните права по време на отделно разследване, направено преди близо десетилетие.

Екипът на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер настоява, че никога не е имало подобна смяна, а Apple и Ирландия са били в крак с развитието на разследването от мига, в който то е започнато през 2014 г. до края му на 30 август тази година.

На Ирландия беше наредено да възстанови средствата, които компанията не е платила заради предполагаема данъчна сделка с държавата.

„Защитникът, държавата членка, има правото да знае точно какви са обвиненията и дали те са променени“, твърди Жак Дерен, базиран в Брюксел адвокат в Sheppard, Mullin, Richter & Hampton. “Ако бъде потвърдено, че окончателното решение е свързано с въпроси, факти и дори правни тълкувания, които не са били обсъдени с държавата членка, тогава има проблем“.

С решението си, което отекна отвъд Океана, ЕС наложи глоба на Apple, посочвайки, че Ирландия е предоставила незаконна сделка на компанията, която е намалила ефективната данъчна ставка за фирмата до 0,005% през 2014 г.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Все едно полицията да информира заподозрените, как върви разследването и дали не се подготвят и други обвинения :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още