Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Apple и Samsung сложиха край на 7-годишния си патентен спор

Условията на сделката не са обявени

Apple и Samsung сложиха край на 7-годишния си патентен спор

Снимка: Архив Ройтерс

Apple и Samsung Electronics обявиха, че слагат край на 7-годишния си спор по обвиненията на Apple, че Samsung е нарушила нейни патенти, копирайки дизайна на iPhone, предава Ройтерс.

Условията на сделката не са обявени.

През май американски съд присъди на Apple 539 млн. долара, след като Samsung преди това плати на Apple 399 млн. долара, за да компенсира нарушението на патента. Samsung ще трябва да направи допълнително плащане към Apple от близо 140 млн. долара, ако решението на съда бъде потвърдено.

Не е ясно колко ще трябва да плати Samsung според сегашното споразумение.

Говорител на Apple отказа да коментира условията на сделката, но заяви, че Apple “се грижи много за своя дизайн“ и „този случай винаги е бил за нещо повече от просто пари“.

Говорител на Samsung също отказава да коментира.

Още по темата

Apple и Samsung са конкуренти на пазара на смартфони, а сумите, свързани с решението, едва ли ще окажат огромно влияние върху тях. Но случаят има трайно въздействие върху патентното право на САЩ.

След като загуби съдебния процес Samsung обжалва пред Върховния съд на САЩ. През декември 2016 г. съдът се произнесе единодушно, че нарушителят на патента не трябва да предава цялата печалба от откраднатия дизайн, ако те покриват само определени части от продукта, но не и целия обект.

Но когато делото беше върнато на по-нисша инстанция тази година, съдебното жури се съпротивляваше с аргумента на Apple, че в този конкретен случай печалбата на Samsung се дължи на дизайнерски елементи, които нарушават патентите на Apple.


 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Disney финализира сделката за развлекателните активи на Fox