IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, IBM и Google не се интересуват дали имате университетско образование

Технологичните гиганти не оценяват кандидатите си предимно по дипломите

08:47 | 03.09.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наскоро уебсайтът за интервюта за работа Glassdoor направи списък от 15 различни компании, които не изискват кандидатите им за работа да имат завършен колеж. Във въпросния списък влизат високотехнологични компании, които плащат добре, като Apple, Google и IBM, в допълнение към насочените към услугите Costco, Starbucks и Chipotle, пише Quartz.

Пропускането на четиригодишното университетко образование като квалификация може да изглежда като драматичен отказ от правилата за наемане на хора. Но в някои отношения е по-изненадващо, че толкова много компании все още настояват първо за завършено образование, смята изданието.

“Академичните квалификации продължават да бъдат вземани предвид и наистина остават важен фактор при оценката на кандидатите като цяло, но повече няма да бъдат бариера за влизане“, коментира Маги Стилуел, управляващ партньор в Ernst and Young, отговарящ за талантите.

С други думи: компаниите ще наемат кандидатите, чийто опит и умения им пасват най-добре. Много от тези успешни кандидати ще имат университетско образование. Друга част няма да имат.

Преди няколко години Google призна, че дипломите и резултатите от тестовете са безполезни за преценяването на бъдещото представяне на работа.

В IBM около 15% от новоназначените в САЩ служители нямат завършен колеж, заяви главният изпълнителен директор Джини Ромети, според която професионалните курсове и опитът на терен предлагат по-добро обучение за много позиции в технологичния сектор от четиригодишното образование.

Това не значи, че колежите са безполезни. За мнозина университетът е мястото, където придобиват ключови умения. Но автоматичното изключване на хора, които учат същите неща но по друг начин, явно не действа.

Още технологични новини вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Ся, понеже днеска ме вързаха с една кореспонденция от място, дето осем часа след нас се събуждат и след още два почват да работят, та имам време за губене и шти изложим некои тезиси, та да се видиш ти колко си умен и можеш да мислиш:1. За да съм назначен от неква партия за бизнесмен, требва да съм нейн член, или поне да съм бил, нале? Аз нито съм, нито съм бил и това лесно мога да ти го докажа, хем убедително, но срещу съответна поета отговорност от твоя страна - да кажем, материална. Ти отстояваш твоята теза с 50 бинки и аз слагам толкова насреща. Какво ше кажеш? Ше отидеме заедно на Позитано и ше поискаме справка от архива - ти с твоите кинти и аз с моите. После един си тръгва със сичките. Навит?2. Да оставим настрана, конкретно дали аз съм назначен за бизнесмен, но такива има и имаше много, при това от всички партии, които се докопаха до властта. Проблемът е, че само с назначение не става - требват и резултати. Никой не назначава некого, за да му харчи парите, а за да ги умножава тихо и умно. Ако приемем твоята теза, че съм тъъъ.п и зажмал, колко време щех да съм на този пост? Кой работодател зържи такива да му работят? Щото знаеме доста, които зеха куфарчета и от Луканов, и от Костов, па сега нема и спомен за тех... Съде са лукановите Иво Недялков, Свилен Вълчев, Илия Павлов, Емил Кюлев...? Или костовите Ясен Златков, Славчо Христов...? В същото време Георги Гергов, Манджуков, Бобоковите и пр. само растат. Има и успешни назначени от Костов - Левон Хапарцумян, Пламен Юруков, Камен Михайлов, който взе гаража на ЦК и още куп други, които екстра се справят. И при царя има и от едните и от другите, и при Доган... Остават тези, които могат и правят кинти, другите ги "уволняват"... Демек, ако дори приемем, че съм назначен и вече 25 години не съм "уволнен", кво значи това и ти би ли могъл да ми обясняваш на мене нещо?В тази връзка мога да ти отправя едно предложение: мога да те назнача при мен за бизнесмен - ще ти дам 100 бона капитал - отваряш бизнес и след една година ми връщаш 130 бинки и така всяка година - навит ли си? Но ще ми подпишеш запис на заповед с обезпечение. Навит ли си? Но ти ако имаше акъл за бизнес, щеше да си вземеш кредит от банка при по-добри условия, нали? И аз така направих преди 25 години... ;)Иначе университетите ного ги разбираш ... Само си за асистент по мениджмънт у Югозападния... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
разбира се че има разлика между харвард и който и да е филиал тук, но даже и видинския на русенския (няма такъв) е по добре от колкото ИЧ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
примери с Джобс, Гейтс и слави трифонов ... не са релевантни. но примерно 2/3 от програмистите които познавам са или без вишО или с купено такова или с някво дето няма общо с програмирането (имам един познат дето даже завърши Симеоново, беше кука и се отказа), щото просто не им се занимаваше да се борят със ситемата, но всеки един стана студент след гимназията и всеки имаше допир до тази среда, където се срещаш с други млади и умни хора ... въпреки феодалните старчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
само не разбирам защо все давате пример с някви милиардери, които се водят изключение и предимно произхождат от богати семйства... аз говоря за обикновения Джо, Иван или който и да е с майка чистачка и баща шлосер (примерно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
ivancholak
преди 5 години
да ама, Стив Джобс и Бил Гейтс са напуснали Харвард, а не Видинския филиал на Русенския университет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Money
преди 5 години
Е, да, Стив Джобс и Бил Гейтс са се били докоснали до Унито, щото и двамата са прекарали там по една година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
извадката ми не е от статистическо значение, само ти споделих опит ... ако погледнем исторически същото е и със средното образование... имало е времена когато да завършиш 11 клас е било постижение... не бъркай изказването ми с качеството на образование, аз визирам допира до самата среда. Образованието трябва да е масово, пък на който колкото му влезе в тимберицата, щото в другия вариант със сигурност нищо няма да влезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
дядо, ако беше някой който е постигнал всичко сам щеше да ме обидиш, уви вече си призна че си нзаначен за бизнесмен от партията майка ... та на такива хора като теб, кво да им обяснявам за университетите :):)иначе мерси че ми защитаваш тезата, въпреки че не си разбрал елементарния текст който съм написал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха.... Да, ".... самият допир до университета променя много човека !" Променя го в собствените му очи - изведнъж един видински ц ървул започва да се чувства гоуем... по-гоуем от сички... :lol:Аз имам един приятел, съученик от "Киров", който и един семестър не издържа в МЕИ-то. Създаде фирма за хадуер и още през 1993 вече работеше по договор с германо-американска компания да им проектира контролери за управление на машини. Не знам дали знаеш какво правят контролерите - ти си спец по уиндоуса... Сега не си знае парите и колко народ работи за него. Ходи на него да му кажеш, че е тъ.пегьоз - ше те купи и ше те продаде, докато си покажеш дипломата....До ден днешен се отнася с презрение към колекционерите на дипломи и по принцип ги избягва. Той твърди, че на човек, ако му се работи и има акъл, ше намери начин да се научи. Btw, Стив Джобс и Бил Гейтс също са усетили огромна скука още първата година в университета и са го пуснали "у лево".... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Много от "тъ.пегьозите" - както любезно ги нарече - очевидно не са се записали да учат защото са тъ.пегьози и на тях никакво образование няма за им помогне. Но дори и да греша, извадката ти е прекалено малка за да правиш генерални заключения. Всъщност, именно ИТ индустрията доказа колко неефективно е висшето образование. Щом като един умен човек може да се самообразова вкъщи с безплатни материали от интернет и за много по-кратко време от ученето в колеж, след което да кандидатства на равна нога с висшистите в най-престижните ИТ компании - изводите ги оставям на теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още