IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple инвестира 1 млрд. долара в нов кампус в Остин

Първоначално в него ще има 5000 служители

12:29 | 13.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Apple ще инвестира 1 млрд. долара в нов кампус в Остин, щата Тексас, съобщи компанията, цитирана от CNBC.

Кампусът с площ от 538 декара ще се намира в северната част на Остин и първоначално ще има 5 хил. служители, но общият му капацитет ще бъде за 15 хил. служители. Новият кампус ще се намира на по-малко от километър от настоящата централа на Apple в Остин и в него ще работят различни специалисти – от инженери до специалисти по научно-развойна дейност, финансисти, експерти в областта на продажбите и обслужването на клиенти.

Apple съобщи, че разширението ще я превърне в най-големия частен работодател в Остин.

„Apple се гордее, че носи нови инвестиции, работни места и възможности за градове в САЩ и че значително задълбочаваме четвъртвековното си партньорство с града и хората на Остин“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук в комюнике.

Губернаторът на Тексас Грег Абът отбеляза, че решението на Apple за експанзия в Тексас „е свидетелство за висококачествената работна ръка и несравнимата икономическа среда, която Тексас предлага“.

Apple обяви и планове за откриване на нови кампуси и добавяне на над 1000 служители в Сиатъл, Сан Диего и Кълвър Сити в идните три години. Компанията планира също да разшири съществуващите си операции в Питсбърг, Ню Йорк, Боулдър, Бостън и Портланд, щата Орегон.

Apple възнамерява също да добави 6 хил. работни места в САЩ през 2018 г. и е напът да създаде 20 хил. работни места в страната до 2023 г.

Книжата на компанията са подложени на натиск в последните месеци на фона на тревогите за търсенето на новите й iPhone-и. Технологичният гигант страда и от търговската война между САЩ и Китай. Миналия месец президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи мита от 10% върху смартфоните iPhone и лаптопи, произведени в Китай.

Apple смята да инвестира и 10 млрд. долара в американски центрове за данни в идните пет години. В четвъртък компанията съобщи, че най-новият ѝ център за данни ще се намира в Уоки, щата Айова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още