IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска да следи и съня

Американската компания придоби Beddit, производител на проследяващ съня хардуер и софтуер

10:08 | 10.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple вече брои стъпките и фитнес показателите на потребителите, но това очевидно не е достатъчно и тя вече иска да анализира и съня им, пише Bloomberg.

Базираният в Купертино, Калифорния, гигант придоби Beddit, производител на следящ съня хардуер и софтуер. Това сочи съобщение на уебсайта на придобитата базирана във Финландия компания. Стойността на сделката не е разкрита, а говорителката на Apple отказва да коментира въпроса.

Beddit продава струващи 150 долара сензорни устройства, които могат да се поставят под чаршафите на леглото и да изпращат информация до iPhone, iPad или Apple Watch за анализ. Приложението към Beddit може да разкрива на потребителите колко дълго са спали, като разделя съня на категории, като „буден“, „хъркане“ и „неспокоен“. По подобен начин Apple Watch дава информация на iPhone за пулса.

Сделката насочва Apple все по-навътре в бизнеса със следене на здравни показатели. Компанията работи по функционалности за следене на съня за Apple Watch от години, писа Bloomberg News. Технологията на Beddit може да помогне за осъществяването на тази цел. Fitbit, която е конкурент на Apple в тези устройства, наскоро пусна повече функции за следене на съня в рамките на своята линия от носими устройства.

От Apple може да се очаква още по-активно използване на подобни функции, тъй като компанията има амбицията да превърне своя софтуер HealthKit в инструмент за диагностика. Apple тества следенето на дейности като каране на ски и сноуборд, писа Gizmodo.

Потребителите на Beddit могат да използват HealthKit, за да свързват своето приложението със здравното приложение на Apple, се посочва на уебсайта на Beddit. Сега бутонът „Купи“ на уебсайта на финландската компания вече препраща потребителите към онлайн магазина на Apple, а устройството вече не е в списъците с предложения на Amazon.com. Beddit работеше по приложение за Android, но данните за това вече не присъстват на уебсайта ѝ.

Същевременно Apple се превърна в първата американска компания, която премина границата 800 млрд. долара за пазарната си капитализация. Това се случи малко повече от две години, след като капитализацията ѝ достигна 700 млрд. долара, предава Ройтерс.

Акциите на производителя на iPhone повишиха стойността си с 33% от началото на тази година. Цената им скочи с почти 50% от изборите за президент на САЩ през ноември. Компанията представлява около 4% от общите 21,7 трлн. долара, които съставляват целия индекс S&P 500.

През септември 2012 г. Apple представляваше 4,9% от S&P 500, но по-малкият ѝ дял сега е заради факта, че целият индекс е нараснал с повече от 7% през тази година.

“Това само показва колко силен франчайз е. Това е може би най-силният франчайз в страната днес”, коментира по адрес на Apple Рик Меклър, президент на LibertyView Capital Managementt в Ню Джърси.

По думите му, като се има предвид ограничения брой на продуктите, които наистина доминират на пазара, по начина, по който няколко компании го правят, както и като се има предвид факта, Apple е успяла да запази маржовете си, въпреки голямата конкуренция.

“Ако Apple продължи по този път, компанията ще надмине пазарна капитализация от 1 трлн. долара по-късно тази година”, посочва той.

Обратното изкупуване на акции също насърчи акциите на Apple. Компанията намали реалния брой на акциите си с 20,9%, сочат данни на Standard & Poor’s.

Медианната прогноза за цената на книжата на компанията е 160 долара, скок от 140-те долара, прогнозирани преди три месеца. В понеделник акциите приключиха борсовата сесия на цена от 153,99 долара.

Пазарната капитализация в края на борсовия ден вчера достигна 802,8 млрд. долара. Тя е по-голяма от икономиките на 45 от 50 американски щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още