IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска забрана за продажба на осем смартфона на Samsung в САЩ

Решението на съда, което може да преобърне пазара на смартфони, ще бъде взето до месец

11:06 | 28.08.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Някои устройства на Samsung могат да бъдат забранени за продажба в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Някои устройства на Samsung могат да бъдат забранени за продажба в САЩ. Снимка: Ройтерс

След като американският съд в Калифорния отсъди, че корейският концерн за потребителска електроника Samsung е нарушил патенти на Apple и трябва да плати милиардна глоба, сега същият състав от съдебни заседатели ще разгледа и възможността някои от устройствата от портфолиото на Samsung да бъдат спрени от продажба в САЩ.

Изслушването на двете страни по този въпрос е започнало веднага, след като е била произнесена присъдата, като адвокатите на Apple са отправили искане за бърза процедура заради непоправимите щети, които им нанасят продажбите на продуктите на Samsung, нарушаващи патентите, предаде Ройтерс.

Според агенцията Apple настоява за забрана на продажбите на осем продукта на своя конкурент. В понеделник калифорнийката компания е предала на съда списък с устройства, които според нея са с нарушени патентни права и трябва да бъдат снети от търговските вериги в САЩ.

Сред тях са шест устройства от смартфон серията Galaxy S, както и Droid Charge и Galaxy Prevail. Съдия Луси Кох определи изслушването по случая да се състои на 20-и септември, а Apple има право да предаде документите си до 29 август. От Samsung са възразили с аргумента, че по темата има много доказателства, а компанията ще разполага само с 14 дни, за да подготви отговора си.

Евентуална забрана за продажба може да засегне доста широка гама от продуктите на Samsung, въпреки че исковете бяха ограничени само до стари модели от портфолиото на компанията.

В понеделник Samsung, подобно на Google, чиято операционна система Android се използва от устройствата на корейската компания, бе наказан от трейдърите. Курсът на акциите в Сеул се срина със 7,5 на сто – най-голяма загуба за ден от четири години насам. И книжата на други азиатски производители на смартфони, които залагат на Android, отчетоха спадове, а акциите на Google паднаха в Ню Йорк с 1,4 на сто.

От десет дни насам пък Apple е най-скъпо търгуваната борсова компания в историята, като в момента пазарната й капитализация е 633 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че може да се окаже най-доброто в историята на Apple. Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
barf
преди 11 години
Китайски работа и манталитет на Samsung! Да вземе да се засрамят от техните действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
VBT
преди 11 години
Samsung, като цяло са по-тънки с по-голям дисплей според мен.Щатският съд е най-безпристрастният :DDDВсички лаптопи според мен също си приличат, и стационарните компютри също!Отделно и панелните жилища! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dravi
преди 11 години
Но какви копия правят само! Оригинала може само да завижда! Те и затова съдят Samsung , а не Sony, HTC, LG, Nokia и др. Усещат дъха във врата си или .............по-скоро вече праха в устата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
crazy_moni
преди 11 години
Евала на Apple! Браво, че ги погнаха така, защото тия от SAmsung наистина само копират и заслужават да им се смачка егото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още