IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да се сблъска с дела за големите комисионни за приложения

Върховният съд в САЩ обяви, че завеждането на дело в случая е възможно

11:51 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителите могат да започнат съдебен процес, обвинявайки Apple в използване на пазарното ѝ господство, за да увеличава изкуствено цените в App Store, сочи решение на Върховния съд в САЩ, пише Bloomberg.

То може да окаже натиск върху компанията да намали комисионната от 30 на сто, която тя начислява върху продажбите на приложения. Адвокати по случая твърдят, че ще търсят стотици милиони долари от името на платилите твърде много потребители. В резултат от новините цената на книжата на Apple се понижи с 5,7% в Ню Йорк.

Компанията твърди, че съдебният процес е забранен по силата на решение на Върховния съд от 1977 г.

Съдия Брет Кавано коментира, че клиентите на App Store отговарят на изискванията на това решение, тъй като са директни купувачи от Apple.

"Собствениците на iPhone не са потребители в дъното на вертикалната верига за дистрибуция, които се опитват да съдят производителите на върха на веригата“, пише Кавано. „Няма посредник в дистрибуторската верига между Apple и потребителя“.

Apple твърди, че е „уверена, че ще надделее, когато фактите бъдат представени, както и че App Store не е монополист по нито една метрика“. Компанията твърди, че 84% от приложенията в магазина са безплатни.

"Горди сме, че сме създали най-безопасната, най-сигурната и доверена платформа за потребители и чудесна бизнес възможност за всички разработчици по света“, коментира компанията.

Марк Рифкин, един от адвокатите по случая, нарече решението на съда „голяма победа за потребителите в една все по-неблагоприятна за потребителите среда“.

Магазинът Google Play, който е основен конкурент на App Store, също взима дял от 30% от разработчиците при продажбата на приложения.

Бенджамин Шахтър, анализатор в Macquarie Capital, посочва, че „напрежението нараства“ върху Apple за намаляването на 30-процентната ѝ комисионна.

Apple и съюзниците ѝ от технологичната индустрия заявиха преди решението на съда, че позволяването на завеждане на дело може да доведе до скъпи колективни дела срещу други компании, които имат онлайн магазини, т.е. потенциално ще засегне Google, Amazon.com и Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още