IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple - най-скъпата компания, търгувана някога на борсата*

Акциите на технологичния гигант стигнаха нов рекорд днес, исторически връх покори и Google

23:30 | 20.08.12 г. 8
<p>
	Apple продължава да диктува модата. Снимка: Ройтерс</p>

Apple продължава да диктува модата. Снимка: Ройтерс

Акциите на Apple поставиха нов рекорд и направиха компанията най-скъпото търгувано някога на борсата дружество в историята. Рекорд днес постави и пазарната капитализация на Google. Нови дъна пък записаха Facebook и Groupon.

Пазарната капитализация на Apple се изстреля с 2,63% днес, за да доближи колосалните 625 млрд. долара. Акциите на технологичния лидер достигнаха до 665,15 долара за брой. Представянето на компанията през настоящото тримесечие е в унисон с прогнозите на анализаторите, че то може да бъде най-доброто в историята на Apple.

Предишният рекорд за най-скъпа компания се държеше от Microsoft и е от 30 декември 1999 година - 618,9 млрд. долара, пише CNBC.

В средата на септември се очаква да бъдат представени два дългоочаквани продукта – новия iPhone 5 и таблет iPad с по-малък от досегашния размер. Междувременно развитието на проекта Apple TV продължава, което също вещае добри резултати.

Преди едва около година Apple изпревари като най-скъпата публична компания в света американския петролен гигант ExxonMobil. Днес капитализацията на технологичната компания е с над 50% по-голяма от тази на петролната. Към момента едва девет дружества от S&P 500 струват по над 200 млрд. долара.

Акциите на Google достигнаха неразчертана територия, след като днес бе покорен връх от 678,87 долара за акция. Това дава на компанията капитализация от над 225 млрд. долара. В крайна сметка сесията приключи с отстъпление от 0,25 на сто 675,54 долара за акция.

За последния месец акциите на Google и Apple са скочили с по над 10%.

На обратния полюс и днес бяха Facebook и Groupon.

Акциите на социалната мрежа потънаха до 18,75 долара за брой, но след това намериха подкрепа и се изстреляха с 5,25 на сто до 20,05 долара за брой. През последната седмица Facebook бе подложен на силен натиск, след като служители на компанията получиха право да продават акциите си. Това срути пазарната капитализация рязко и тя се сви до под половината от нивото си от IPO-то на компанията.

Денят не е добър и за Groupon, където в началото на сесията също имаше разпродажби. Акциите на мрежата за групово пазаруване удариха дъно от 4,50 долара за брой, след като стана ясно, че някои от създателите на проекта търсят начини да се освободят от акциите си.

В крайна сметка в първия ден от седмицата Groupon изгуби 2,3% спрямо петък до 4,64 долара за брой.

*Актуално към 23:30 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 0
gat1
преди 11 години
Вкарвайте малко критична мисъл преди да преписвате !http://techcrunch.com/2012/08/20/apple-is-not-the-most-valuable-company-in-the-history-of-the-world-ibm-won-the-prize-in-1967-with-a-value-of-1-3-trillion/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Не съм им фен но признавам че правят много добри изделия и нововъведения.В момента са една от компаниите с най-много реални пари в брой и имат продукти, които се продават добре. Докато тези 2 фактора си останат така цената на Apple ще е висока. Както пише и в коментарите преди мен рано или късно следва негативен тренд а който лети на високо рискува да падне от високо. Според мен успеха на Apple се държи на голямата фен група, която успяха да си създадат. Част от тези Apple фенове се държат точно като ограничени сектанти и купуват всеки продукт на любимата им фирма все едно е произведение на изкуството създадено от ръцете на самия Леонардо Давинчи. Та докато я има тази фенгрупа и докато купува Apple ще са все на върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Епъл работи с много пъти по голям марж спрямо конкурентите, но поддържането на подобна ценова политика за в бъдеще ще е възможно ако всяка година излизат с някакаква нова революционна иновация. Теоритично всичко е възможно, но практиката показва, че конкуренцията не спи, а гении като Стив Джобс рано или късно си отиват от този свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Абе проследи им продажбите особено на ябълката и ще разбереш за кво иде реч, специално новия iphone ще е пълен провал ще видиш след месец как акциите ще спихнат като на фейсбука, просто в САЩ не останаха сигурни акции много компании губят почва и след нова година се очаква тотален срив като започнат да отчитат навсякъде загуби и се предпочита да се купуват акции на компании които са добре позиционирани на световния пазар, а не на .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
mick
преди 11 години
То и на холандските лалета, луковиците, цената им стигнала до такива стойности, че цял платноход можело да се купи с една луковица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Прав си нищо не може да им се опре.Те са като господ даже са повече от него, защото сами си изкарват въздуха, водата и храната необходими на всяко живо същество.Освен ако не са живо същество, тогава мога да се съглася с теб.Вярно е направиха много в революцията на споделяне на информация, бързо и лесно от всяка точка на земята, но това не е смисъла на живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
ivo_ivelinov
преди 11 години
На Google и Apple нищо не може да им се опре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още