IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple открива 1000 работни места в Ирландия до средата на 2017 г.

Компанията се опитва да затвърди присъствието си в страната на фона на данъчните разследвания

14:58 | 11.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple ще наеме допълнително 1000 души в Ирландия, обяви правителството в сряда. Ходът е част от усилията на производителя на iPhone да затвърди своето присъствие в страната, където декларира по-голяма част от своята международна печалба, възползвайки се от ниските данъци, предава Ройтерс.

Миналата година Европейският съюз (ЕС) обвини Ирландия, че не е се съобразила с международните данъчни правила и е дала на Apple незаконни отстъпки, мотивирана от съображения, свързани със заетостта.

Решението дали данъчната сделка с компанията представлява нелоялна държавна помощ се очаква да бъде обявено след Коледа, заяви в сряда финансовият министър Майкъл Нунън пред журналисти. Решението може да принуди Apple да плати значителна суми за просрочени данъци.

Основната агенция за чуждестранни инвестиции в Ирландия - IDA, обяви, че Apple ще открие още 1000 работни места в офиса си в Корк до средата на 2017 г. В момента компанията има 5000 служители там. Освен това разкри, че Apple е добавила 1000 работни места през миналата година.

Нунън твърди, че решението показва, че полемиката около данъчната сделка на Apple “не е повлияла на нейния ентусиазъм в Ирландия”.

През тази година Apple обяви, че създава нов център за данни, който е на стойност 850 млн. евро. Европейската комисия (ЕК) вече нареди на холандските власти да възстановят от американската верига кафенета Starbucks спестените 30 млн. евро заради подобни преференциални данъчни режими. Освен това нареди Люксембург да направи същото заради сделката си с Fiat Chrysler.

Същевременно продължават разследванията за данъчни споразумения на люксембургските власти с Apple и Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още