IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи визията си за унифицирани приложения

Компанията обяви новия Mac Pro и разби iTunes на три по време на конференцията си за разработчици

08:33 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple ъпгрейдна операционните системи за своите устройства, показа нов десктоп компютър Mac Pro и представи нови функции за здраве и добавена реалност на своята конференция за разработчици, която се проведе късно снощи, пише Bloomberg.

Най-важната промяна за разработчиците беше визията на Apple за бъдещето на софтуера ѝ, а именно т. нар. Project Catalyst. За първи път Apple ще позволи на разработчиците да преправят своите приложения за iPad, така че да вървят и на компютри Mac. Това ще възроди екосистемата от приложения за Mac и ще помогне за по-голяма конвергенция между различните софтуерни платформи на Apple.

Новите инструменти ще ознават, че приложенията, написани някога, ще работят на всички основни устройства на Apple. В момента разработчиците, които искат да правят продукти за Mac, iPhone и iPad, трябва да пишат две отделни приложения. Новата възможност ще даде повече свободно време на разработчиците, така че да се фокусират върху нови функции, а не върху съвместимостта с устройството.

На конференцията в Сан Хосе Apple показа примери от Project Catalyst от разработчици като Twitter и Atlassian Corp.

Въпреки че събитието не е най-силно следеното на Apple за годината, то е ключово за успеха на компанията. Устройствата на Apple често са уникални и предлагат повече възможности от тези на конкурентите си, защото софтуерът работи толкова добре с хардуера, допълва Bloomberg.

Отвъд новата стратегия за приложенията, Apple добави няколко ключови функции към своите основни операционни системи. iOS 13, която работи на iPhone, iPad и iPod touch, вече разполага с нов Dark Mode (Тъмен режим). Той е подходящ за професионалисти, но също така дава нов изглед на устройствата на Apple, така че да щади повече очите при ниска осветеност.

За iPhone беше показан нов дизайн на приложението Health, който се фокусира върху слуха и женското здраве. IPad получи уникални функции, като т. нар. widgets на основния екран (Home), по-напреднала текстова редакция чрез жестове и възможността да се ползва като допълнителен монитор за Mac. Новата версия на софтуера за iPad носи името iPadOS.

Същевременно Apple представи нови приложения и за App Store за умния часовник Apple Watch, чиято цел е да го направят по-независим от iPhone.

Новата операционна система macOS Catalina също получи нови приложения - за слушането на подкасти и нов Find My app.

Съдбата на iTunes беше особено интересна. Той беше разделен на три приложения - Podcasts, TV и Apple Music.

Освен това Apple показа новия си настолен компютър Mac Pro - машина, за която разработчиците и други професионални потребители настояват, откакто Apple пусна силно критикуваната версия на Mac Pro през 2013 г.

Новият ъпдейт на Apple TV включва поддържане на текстове на песни за Apple Music, режим за ползване от няколко потребители и редизайн на Home екрана. Миналия месец компанията представи новото си телевизионно приложение за устройства и заяви, че видео стрийминг услугата ѝ TV+ за оригинално съдържание ще бъде пусната до края на тази година.  

Колонката HomePod, която се конкурира с Amazon Echo и Google Home, получава режим за ползване от няколко потребители, така че различни хора могат да задават команди на устройството и да получават персонализирани отговори. Слушалките AirPods се сдобиват с нова функция - за по-бърз отговор на известия за съобщения чрез глас.

Всички нови софтуерни ъпдейти ще са достъпни за потребителите през есента, а разработчиците получават по-ранни тестови версии. 

Повече кадри от конференцията на Apple можете да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още