IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple преговаря с Холивуд за ранен достъп до филми

Целта на компанията е да получава по-рано права за предлагане на филми в iTunes

13:26 | 08.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple оказва натиск върху холивудски студиа да ѝ предоставят по-ранен достъп до филми, твърдят източници, запознати с въпроса. Този ход ще насърчи бизнеса на компанията с iTunes, пише Bloomberg.

21st Century Fox, Warner Bros и Universal Pictures са потвърдили през последните седмици, че обмислят дали да не предложат възможност за наемането на нови филми, малко след като те се появят по кината, на по-висока цена. Част от директорите на студиата настояват това да се случва само две седмици след кинодебютите, а сделка с iTunes е само една от опциите им, твърдят източниците, пожелали анонимност.

Скорошните преговори са част от започнали отдавна усилия на базираната в Купертино Apple да получава нови филмови заглавия в каталога си значително по-рано, твърдят двама източници. Подобна уговорка ще помогне на iTunes да се отличи на пренаселения онлайн пазар на филми, сериали и музика. Въпреки че iTunes помогна на Apple да си спечели лидерска позиция в продажбата на музика, компанията все още не е успяла да направи същото и в сферата на видео стрийминга.

Говорителката на компанията Кристин Монахан е отказала да коментира въпроса пред Bloomberg.

Студиата в крайна сметка могат да изберат друга технологична платформа, а не тази на Apple, за да предоставят филмите по-бързо на домакинствата.

Холивудските студиа обикновено предоставят на кината ексклузивни права за нови филми за 90 или повече дни, преди да ги издадат на DVD или да ги пуснат за онлайн покупка. В момента посещенията в кината са в застой, а приходите от домашно видео през последните години също запазват едно ниво, ето защо филмовите компании са под натиск да открият нови области на растеж.

В резултат от новините акциите на фирмите, стоящи зад киновериги, понижиха стойността си – тези на AMC Entertainment Holdings - с 2,8%, а тези на Regal Entertainment Group – с 1,9%. С 1,1% пък поевтиняха книжата на Cinemark. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още