IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple превръща улиците на големите градове в изкуство с добавена реалност

Инструментът на Apple за добавена реалност е активен в Париж, Ню Йорк, Лондон, Токио, Хонконг и Сан Франциско

23:50 | 16.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Apple изнася галерията в реалния свят, създавайки забавен дигитален градски пейзаж чрез добавена реалност (AR), информира БТА.

Инструментът на Apple за добавена реалност, който е активен в Париж, Ню Йорк, Лондон, Токио, Хонконг и Сан Франциско, подобрява реалния живот, наслагвайки над изображението на действителността думи и образи, твърдят почитателите на новата технология.

Активисти, следящи за неприкосновеността на личното пространство, обаче предупреждават, че добавена реалност може да стане инструмент, който да направи градските пространство играчка за корпорациите и източник на финансова изгода. Интерактивните произведения на изкуството - цветни думи и изображения, които се носят над градския хоризонт и сградите, са част от обиколка, за която имате нужда от смартфон и съответното приложение.

Лондонската обиколка например показва текст в пъстрите цветове на дъгата над статуя на лъв на площад "Трафалгар", а от бетонния под на Ковънт гардън изниква сложна заводска поточна линия.

Според Apple проектът е забавен начин да се привнесе изкуството в живота на хората и да се "допълни" животът в големия град. Според някои обаче технологичният концерн превзема обществените пространства.

Проектът е подобен на феномена Pokemon Go, който превзе света през 2016 година, изпращайки милиони потребители по улиците, из офисите и парковете в "лов" на анимационни герои. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още