IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple прогнозира спад на продажбите си за първи път от 2003 г. насам

Компанията отчете спад в продажбите на ключови продукти като iPad и Mac

09:14 | 27.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Американският технологичен концерн Apple прогнозира спад на продажбите за първи път от повече от десетилетие, което доказва, че пазарът на смартфони става все по-наситен, а експанзията в Китай вече не е достатъчна, за да гарантира безпрецендния ръст на компанията, пише Bloomberg.

Приходите за първото тримесечие на тази година ще са между 50 и 53 млрд. долара, прогнозира Apple. Това е първият спад за тримесечие от 2003 г. насам и е под очакванията на анализаторите за сума от 55,5 млрд. долара.

Новините са за периода след коледните празници. Общите продажби и тези на iPhone по Коледа не успяха да изпълнят очакванията на анализаторите. Това доведе до притеснения дали Apple не е достигнала лимита на растежа на iPhone.

Въпреки че остава печеливша компания, Apple вече не печели особено от бързото навлизане на смартфоните по света. Тя отчете рекордните 18,4 млрд. долара нетна печалба и продажби в размер на 75,9 млрд. долара през тримесечието, което приключи през декември. Нейният конкурент Samsung Electronics също отчете по-слаби резултати от очакваното.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук разшири бизнеса на компанията в Китай и пусна нови услуги и продукти, като Apple Watch, за да помогне за експанзията, но зависимостта на технологичния гигант от iPhone я прави уязвима към всякакви промени в търсенето.

Същевременно и другите продуктови линии на Apple бележат спад.

Продажбите на iPad продължават да се свиват, достигайки 16,1 млн. таблета по време на празничното тримесечие. Анализаторите прогнозираха 17,3 млн. Продажбите на Mac спаднаха до 5,31 млн. бройки, в сравнение с прогнозираните 5,8 млн. Тези на iPhone нараснаха до 74,8 млн., макар че средната оценка на анализаторите беше за 75 млн.

Акциите на Apple потънаха с 2,2% по време на следборсовата търговия, след обявяването на отчета. По време на търговията в Ню Йорк във вторник те записаха ръст от по-малко от 1% до 99,99 долара.

Лука Маестри, главният финансов директор на Apple, заяви, че компанията усеща ефекта от “много трудната” икономическа среда по света. Apple е свидетел на икономическите проблеми на Китай, особено в Хонконг. По думите на Маестри се наблюдава забавяне и в Бразилия, Канада, Япония и Русия.

“Има много икономики в света, които са в рецесия”, коментира той.

Apple заяви, че е била засегната и от силния долар спрямо чуждестранните валути, което е намалило приходите ѝ. Това, което беше еквивалентно на 100 долара от продажби през четвъртото тримесечие на 2014 г., днес се равнява на едва 85 долара заради валутните колебания, разкри компанията.

Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 8 години
очаквано, маркетинг мастера си замина отдавна вече ... от тук на сетне са по инерция и на стара слава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още