IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple с най-големия дневен срив в цената на акциите ѝ от 6 години

Цената на книжата на компанията се сви с 10% вчера

10:17 | 04.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на американската технологична компания Apple понижиха стойността си с 10 на сто в четвъртък, след като производителя на iPhone обвини слабото търсене в Китай за спада на тримесечните приходи. Редица инвеститори бяха притеснени от новината за рядкото в историята на Apple понижение на прогнозата и от страховете за забавянето на глобалния растеж, предава Ройтерс. 

Глобалните финансови пазари също преживяха шок, след като книжата на Apple записаха най-големия спад на стойността в рамките на ден от шест години насам. Това изпрати пазарната ѝ капитализация под 700 млрд. долара, доста под октомврийския пик от 1,1 трлн. долара. Така по пазарна капитализация компанията от Купертино вече се нареди зад Alphabet и е четвъртата най-високо оценявана публично търгувана американска компания. Само преди два месеца тя бе начело в тази класация. Apple изтри 450 млрд. долара от пазарната си капитализация от своя пик, който бе около 1,1 трлн. долара. 

След първото предупреждение за приходите на Apple от 12 години, инвеститорите потопиха и акциите на производителите на чипове, както и на технологичните компании и се насочиха към активи с по-голяма сигурност като японската йена. Патентните спорове между Apple и Qualcomm също притесняват вложителите. 

Междувременно старши икономически съветник на Белия дом заяви, че очаква несигурностите в търговията да засегнат финансовите резултати на много американски компании, но приходите на Apple и други компании, които до голяма степен са изложени на влияние от Китай, ще се възстановят, щом Вашингтон и Пекин сключат търговска сделка. 

"Това оказва влияние на финансовите отчети и няма да е само Apple", коментира Кевин Хасет, председател на Комисията на икономическите съветници към Белия дом. „Мисля, че има доста американски компании с големи продажби в Китай, чиято печалба ще се свие през следващата година“.

Забавянето на китайската икономика изненада Apple, а обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Пекин започнаха да засягат потребителските разходи за смартфони в Китай, коментира вчера главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

През ноември той коментира забавянето на растежа на развиващи се пазари като Бразилия, Индия и Русия, когато Apple даде първата си прогноза тримесечните си приходи от продажби, която се оказа под очакваното. Но той заяви след това, че „няма да поставя Китай в тази категория“ държави с проблемен растеж.

Забавянето на китайската икономика се случва, след като Apple се сблъска с предизвикателства на някои от най-големите си пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още