IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се изправя пред дело от акционери заради коментари на Кук

Проблемният коментар датира още от 2018 г.

10:24 | 06.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Американската технологична компания Apple е изправена срещу съдебен иск от акционери, които обвиняват главния изпълнителен директор Тим Кук за прикриване на спадащото търсене на iPhone в Китай, което е довело до милиарди долари загуба за инвеститорите, предава Ройтерс.

В решение на американския окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс от тази сряда тя посочва, че акционерите, водени от британски пенсионен фонд, могат да заведат дело заради коментара на Кук от 1 ноември 2018 г. По думите на анализаторите, въпреки че Apple се е сблъскала с натиск върху продажбите на някои развиващи се пазари, Кук е казал: „Не бих поставил Китай в тази категория“.

Apple е казала на доставчиците си да ограничат производството само няколко дни след коментара на Кук, а на 2 януари 2019 г. неочаквано намали прогнозата за тримесечните приходи на компанията с 9 млрд. долара. За последното Кук отчасти обвини натиска върху китайската икономика от търговското напрежение между Съединените щати и Китай.

По-ниската прогноза за приходите беше първата такава за Apple от пускането на iPhone на пазара през 2007 г. Книжата на компанията понижиха стойността си с 10% на следващия ден, изтривайки 74 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация.

Apple и Кук заявиха, че няма доказателства, че са измамили или са възнамерявали да излъжат ищците. Компанията не е отговорила веднага на запитването за коментар.

В решението си, представено на 23 страници, Роджърс посочва, че акционерите с право твърят, че изявлението на Кук за Китай по същество е неверно и подвеждащо.

По думите на Роджърс макар Кук да не е знаел подробности за „тревожните признаци“ в Китай, които компанията е започнала да вижда, случилото се поставя под въпрос доколко може да се вярва, че той не е бил наясно с търговското напрежение и евентуалното му въздействие върху Apple.

Ищците са изтъкнали „силни доводи“, че Кук е знаел за рисковете, когато е говорил за Китай пред анализаторите, както и че не е допуснал грешка поради небрежност.

Роджърс, която работи в Оукланд, Калифорния, преди време отхвърли искове, свързани с търсенето на iPhone XS и XS Max.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още