IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се обяви в подкрепа на оповестяването на емисиите от публичните компании

SEC трябва да издаде правила, които да изискват от компаниите да разкриват информация за емисиите, пише в Twitter вицепрезидентът на Apple Лиза Джаксън

21:40 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sam Hall/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sam Hall/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. призова американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) да изиска от компаниите да разкриват информация за емисиите, като например как клиентите им използват техните продукти, заяви вицепрезидентът на базираната в Купъртино компания Лиза Джаксън, цитирана от Ройтерс.

Призивът на производителя на iPhone представлява най-конкретното предложение от голяма компания за осигуряването на обществено достъпна информация относно емисиите на парникови газове, отделяни пряко или косвено от публичните компании в САЩ, изтъква Веена Рамани, старши програмен директор в Ceres, базирана в Бостън екологична група. 

Миналият месец SEC заяви, че ще изисква информация за това как компаниите могат да отчитат своите емисии на парникови газове и други климатични фактори.

Инвеститорите са вложили пари във фондове, които използват екологични, социални и управленски фактори за избор на акции, но липсата на общи стандарти затруднява сравняването на операциите.

Джаксън, бивш служител в регулатора за околната среда в САЩ, написа в Twitter, че Apple „вярва, че SEC трябва да издаде правила, които да изискват от компаниите да разкриват публично одитирана от трети страни информация за емисиите, обхващаща всички видове емисии, преки и косвени, както и веригата на стойност".

Говорител на Apple потвърди коментара, отнасящ се до т.нар. емисии от Обхват 3 като тези, получени в резултат на използването на продукти на компанията от други страни. Въпреки че тази информация може лесно да бъде предоставена от технологичните или финансовите компании, призивите за публикуване на подобни данни могат да затруднят представители на други отрасли.

При първото си отчитано на емисиите от Обхват 3 през януари петролният гигант ExxonMobil Corp. посочи, че данните „не са толкова сигурни и последователни, тъй като включват непреки емисии, произтичащи от потреблението и използването на продукти на компанията, възникнало извън контрола ѝ”.

Редица бизнес лидери призоваха преди това за задължително представяне на информация, касаеща климата и борбата с климатичните промени, включително и лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock Inc. През февруари инвестиционната компания се обърна към някои от най-големите замърсители с призива да оповестят своите емисии от Обхват 3 пред инвеститорите.

Освен това Apple попада сред стотици компании, които във вторник апелираха пред администрацията на американския президент Джо Байдън да намали емисиите на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още