IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple също има апетит към пазара на сателити?

Според Bloomberg компанията вече е събрала екип, който да работи по новия ѝ проект

17:32 | 20.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple тайно е набрала екип, който да открие начин да предава данни директно между нейните устройства и сателити. Сега екипът има десетина инженери, заети с този проект, според Bloomberg, която се позовава на свои източници, запознати с въпроса.

Засега проектът е в начален етап, но главният изпълнителен директор Тим Кук е изразил интерес към работата по него. Не е ясно дали Apple планира да прави собствени сателити, или ще използва вече налични такива. Представители на Apple не са открити веднага за коментар по въпроса.

Интересът на компанията към тази област е свързан с директното предаване на данни към устройствата, което означава намаляване на зависимостта ѝ от телекомуникационните оператори. Технологията може да позволи на американския гигант да заобиколи традиционните мрежи и да подобри част от функциите си, като следенето на местоположението на устройствата ѝ.

Като част от усилията в тази посока, Apple е наела Майкъл Трела и Джон Фънуик, съответно бивш ръководител на инженерните екипи по сателитите в Google и бивш ръководител на космическите операции на Google, според профилите им в LinkedIn. Освен това Apple е наела Мат Итъс, основателят на Ettus Research, която продава телекомуникационно оборудване.

Apple ще е поредният играч, който ще навлезе на този все по-населен пазар, на който вече оперират компании като SpaceX и Amazon.

По-рано тази година Amazon обяви своя Project Kuiper, в рамките на който гигантът планира да изгради мрежа от 3236 сателита в опит да предложи глобален интернет достъп. Тази седмица Amzon обяви, че прави централа за развойна дейност по Project Kuiper в Съединените щати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още