IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple удвои печалбата напук на скептиците до завидните 6 млрд. долара

Приходите на компанията за първото тримесечие от 26,7 млрд. долара поставиха поредния си рекорд

10:21 | 21.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>Мъж позира със своя iPad в магазина на Apple в централен Лондон. <i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Мъж позира със своя iPad в магазина на Apple в централен Лондон. Снимка: Ройтерс

Противниците на Apple имаха редица аргументи, че изминалото тримесечие няма да бъде така силно за компанията, както предишните. Сред тях бяха очакванията за по-слаби продажби на iPad 2, опасенията за нарушени доставки заради тежкото земетресение в Япония на 11 март и възхода на мобилните устройства, базирани на операционната система на Google – Android.

Напук на скептиците обаче технологичната компания отново поднесе блестящи резултати, като успя почти да удвои печалбата си до завидните 6 млрд. долара за трите месеца до 31 март от 3,07 млрд. долара преди година.

Продажбите на Apple скачат с 83% на годишна база до 24,67 млрд. долара, което е рекорд за компанията, ръководена от главния изпълнителен директор Стив Джобс.

Печалбата на акция възлиза на 6,40 долара в сравнение с 3,33 долара за акция преди година.

Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба на акция от 5,37 долара на фона на приходи от 23,38 млрд. долара, пише CNNMoney.

Акциите на Apple скочиха с 2,7% в часовете след редовната сесия на Nasdaq след излизането на тримесечните й отчети.

Продажбите на таблети все пак се оказаха по-слаби от очакванията на Wall Street. Компанията е продала 4,69 млн. iPad-а през тримесечието, докато анализаторите очакваха около 6,3 млн.

По време на конферентен разговор с анализатори главният финансов директор на Apple Питър Опенхаймер обаче настоя, че по-слабите от очакваното продажби на iPad се дължат всъщност на проблеми с доставките, а не на търсенето.

„Продадохме всеки iPad 2, който успяхме да произведем това тримесечие", коментира той.

Опенхаймер посочва още, че iPad буди силен интерес сред бизнес клиентите. Около 75% от компаниите във Fortune 500 вече са го въвели в работния процес или изпитват таблетите за своите служители, казва той.

Apple „не очаква проблеми с доставките на материали или щети" за текущото тримесечие в резултат на трагедията в Япония, посочва Опенхаймер, но отбелязва, че "ситуацията е все още несигурна, и поради това непредвидима."

Компанията освен това е продала рекордните 18,65 млн. броя от своя смартфон iPhone през първото тримесечие, което прави ръст от 113% на годишна база.

Според анализатори продажбите на iPhone са изключително важни за Apple, защото печалбата на компанията от един смартфон е по-голяма от тази от таблетен компютър.

Продажбите на компютри Mac за периода са 3,76 млн. броя, което е ръст от 32% на годишна база.

Бизнесът с музикалните плеъри iPod обаче продължава да губи инерция. Продажбите им през изминалото тримесечие са над 9 млн. броя, но това е със 17% по-малко спрямо същия период преди година.

Apple очаква печалба на акция от 5,03 долара и приходи от 23 млрд. долара за текущото тримесечие, но компанията е известна със занижените прогнози, които дава.

По време на конференцията след публикуването на тримесечните отчети на Apple анализатори са се поинтересували и какво се случва с здравето на Стив Джобс, който се оттегли временно от компанията по медицински причини. Той се появи пред публика за последно през март при пускането на пазара на iPad 2.

От Apple посочват, че Джобс все още е в отпуск, въпреки че често посещава компанията и все така участва в „по-важните стратегически решения."

Акциите на Apple за малко излязоха на негативна територия за 2011 година в началото на тази седмица, когато цената им падна под 322 долара за първи път от декември насам. Те се възстановиха след това, приключвайки сесията в сряда при 342 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
fant0mas
преди 12 години
дам, добре се справят. Готвят даже и iPhone 5 за септември. А съм намислил да си купя и новия iPad- голяма мания си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
Шапка им свалям на Apple-ците. От сърце и без завист. Тези юнаци от Купертино са толкова велики и гениални, че просто няма как да бъдат измерени тяхната гениалност и величие...да го духат общо взето *** от Microsoft, да живее великата Ябълка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още