IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple улеснява акционерите в номинациите за борда на директорите

Онези, които притежават 3% от компанията, ще могат да номинират до 20% от борда

14:15 | 23.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple обяви, че ще улесни дългогодишните си акционери или групи от акционери в номинирането на директори за своя борд, като се присъедини към нарастващия брой компании, които предлагат тази опция, пише Wall Street Journal.

Компанията заяви, че бордът на директорите ѝ в понеделник е взел решение, което позволява на акционерите, или групите до 20 такива, които притежават 3% от нейните акции от поне три години, да се включват в номинациите за борда.

Съгласно документите на компанията акционерите могат да номинират до 20% от директорите на Apple. В момента бордът включва осем членове, така че акционерите могат да номинират само един кандидат.

Промените дават на акционерите по-голямо влияние да изместват директори и да влияят върху стратегията на компанията. Всичко това се случва, след като инвеститори активисти заявиха, че искат да бъдат извършени промени в голяма част от борда.

Apple е най-високо оценяваната компания по пазарна капитализация в света и е сред най-известните компании, които предоставят тази възможност. Сред другите се нареждат Goldman Sachs, McDonald’s и Coca-Cola.

Консултантската компания Institutional Shareholder Services заяви през октомври, че близо 10% от компаниите в индекса Standard & Poor’s са приели този подход.

Предложението на акционерите за налагането на промените получи 39% подкрепа по време на годишната среща на Apple през март.

Джеймс Макричи, калифорнийски инвеститор, приветства решението, но заяви, че е разочарован от факта, че компанията позволява на акционерите да номинират само 20% от борда, т.е. един човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още