IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple все пак ще изпрати свой директор на изслушването в Сената

Apple и Google ще бъдат разпитани относно политиките им, свързани с магазините за приложения

10:36 | 12.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jean Chung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jean Chung/Bloomberg

Старши директор на Apple се е съгласил да бъде разпитан от Сената на Съединените щати по въпроси, свързани с конкуренцията и магазините за мобилни приложения. Новината стана ясна само няколко дни, след като представители на властите критикуваха компанията, че отказва да се яви, предава Ройтерс.

В писмо до сенаторите, разгледано от Ройтерс, един от директорите – Кайл Андийр, посочва, че ще може да се яви на изслушването на 21 април, което ще се проведе от част от Комисията по правосъдие към Сената.

Разработчиците на приложения отдавна се оплакват, че задължителното споделяне на част от приходите им и стриктните правила за включване, налагани от App Store на Apple, както и тези за Google Play Store, представляват антиконкурентно поведение.

В петък американските сенатори Ейми Клобучър (демократ) и Майк Лий (републиканец) изпратиха писмо до главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, в което посочват, че е „неприемливо“ компанията да отказва да изпрати човек на изслушването. Двамата са лидери на подкомисията по политики, свързани с антимонополните въпроси, към Комисията по правосъдие в Сената.

Google вече е дала съгласието си за участие в изслушването, твърди говорителка на Клобучър.

Проблемите на Apple с магазина ѝ за приложения започнаха, когато технологичният гигант влезе в спор с разработчика на играта Fortnite – Epic Games, във връзка със задължително удържаните от Apple 30% комисиона от приходите на приложенията в App Store.

Двете компании в момента водят съдебна битка в няколко държави, включително в Европейския съюз. Казусът повдигна въпроси относно колко голям трябва да е контролът на магазините за приложения и влияят ли техните политики негативно на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още