IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Watch и Fitbit може да усетят цената на американските мита

Търговската война може да повлияе негативно и на големите технологични компании от САЩ

10:04 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-новата серия от американски мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара може да засегне Apple Watch, тракерите, колонките за музикален стрийминг и други аксесоари, които се сглобяват в Китай, сочат правителствени документи по въпроса, разгледани от Ройтерс.

Според тях часовникът на Apple, няколко тракера на Fitbit и свързаните колонки на Sonos могат да бъдат засегнати. Въпреки че най-продаваната потребителска електроника като мобилните телефони и лаптопите до момента са били изправени пред малка опасност от налагане на мита, решението показва, че производителите на устройства може да не бъдат пропуснати и може да се наложи да помислят за покачване на цените на продуктите им, които потребителите използват всеки ден.

Списъкът със стоки, върху които ще бъдат наложени мита, е в период на публично обсъждане. Но ако влезе в сила тази есен, продуктите на Apple, Fitbit и Sonos ще бъдат изправени пред 10-процентни вносни мита.

По-специално продуктите, които влизат във въпросния документ, са оригиналният Apple Watch, моделите Charge, Charge HR и Surge, както и колонките Play:3, Play:5 и SUB на Sonos.

И трите компании са отказали да коментират списъка. Но в документите си до регулаторите във връзка с желанието си да стане публично търгувана компания, Sonos заяви, че „налагането на мита и други търговски бариери, както и ответни търговски мерки, може да изисква да повишим цените на нашите продукти и да засегне нашите продажби“.

New York Times писа, че Тръмп е заявил на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на среща през май, че американското правителство няма да налага мита върху смартфоните на фирмата, сглобявани в Китай, твърди източник, запознат със случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още