IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple залага на соларна енергия

Компанията сключи сделка с First Solar за получаването на енергия за свой кампус, за магазини и центрове за данни

12:12 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple Inc. ще купи енергия от нова калифорнийска соларна ферма за 850 млн. долара, за да намали разходите си за енергия, разкри производителят на iPhone във вторник, предава Ройтерс.

Заводът на First Solar Inc. има капацитета да произвежда енергия, равняваща се на необходимото за 60 хил. жилища. Сега компанията ще снабдява с електричество новия кампус на Apple в Силициевата долина, както и други офиси на фирмата, както и 52 нейни магазина в щата, разкри главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на технологична конференция в Сан Франциско.

Заводът в Монтерей, Калифорния, ще осигури енергия и за центъра за данни на Apple, намиращ се в Нюарк, който вече работи на слънчевата енергия.

"Очакваме да генерираме значителни икономии, защото имаме фиксирана цена за енергията от възобновяеми източници и има доста голяма разлика между тази цена и цената на кафявата енергия“, посочва Кук.

„Ние в Apple знаем, че изменението на климата е реално. Времето за разговори отмина. Сега е време за действие“, допълва той.

First Solar произвежда соларни панели и има заводи за слънчева енергия, много от които продават енергия на други производители.

Изграждането на завода в Калифорния се очаква да започне в средата на 2015 г. и да бъде завършено до края на следващата година, посочват от First Solar.

Apple ще получава електрическа енергия от 130 мегавата по силата на 25-годишния договор, сключен между двете фирми. Оставащите 150 мегавата по проекта ще отиват при Pacific Gas and Electric Co.

Apple вече използва възобновяема енергия за своите центрове за данни. Миналата седмица компанията обяви, че за 10 години ще инвестира 2 млн. долара, за да превърне стар завод в Аризона в нов център за данни, който ще се захранва предимно със слънчева енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още