IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабски хакер е откраднал финансови данни на хиляди израелци

Вероятно са пострадали няколко стотин хиляди регистрирани потребители на спортен сайт

10:07 | 13.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Арабски хакер е откраднал финансови данни на хиляди израелци

Предполагаем хакер от Саудитска Арабия е публикувал данни за кредитни карти на около 400 000 израелци и е публикувал линк към информацията чрез Pastebin. Става дума за потребители на спортния уеб сайт One.co.il.

Хакерът се назовава "0xOmar" и според израелския ежедневник Haaretz е преувеличил акцията си. Според израелски банки засегнати са били само 14 000 граждани на страната. Bank of Israel съобщава за 15 000 карти. Фирмите издатели на картите са ги блокирали, пише още Haaretz.

Според информация на германския Süddeutsche Zeitung 0xOmar си е навлякъл гнева на израелските власти, които окачествяват акцията му като „терористичен акт“. Киберпрестъпниците трябва да знаят, че ще има отмъщение, са заявили правителствени източници. Сред публикуваните данни на карти са и тези на Шели Якимович, председател на израелската работническа партия Avoda.

Не е ясно кой се крие зад псевдонима 0xOmar. В сайта за споделяне Pastebin пише, че е членът на хакерската група Group-XP от Саудитска Арабия. По данни на агенция dpa става дума за хакер от Обединените Арабски Емирства, който сега живее в Мексико. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още