IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха лидера на Samsung Group в Южна Корея

Ли Джае-йон е задържан във връзка с предполагаемата му роля в корупционния скандал в страната

09:12 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Samsung Group Ли Джае-йон беше арестуван рано днес във връзка с предполагаемата му роля в корупционния скандал по високите етажи на властта в Южна Корея. Всичко това представлява поредният сериозен удар по най-големия производител на смартфони и чипове за памет в света, предава Ройтерс.

48-годишният Ли, който е от най-богатата фамилия в страната, е бил задържан, а в момента се намира в единична килия, в която има телевизор и бюро, посочват от затвора в Сеул.

Ли е заподозрян в скандала с търговия за влияние, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън-хе през декември. Ако това решение бъде признато от Конституционния съд, това ще направи Пак първия демократично избран лидер, принуден да напусне.

Акциите на Samsung Electronics понижиха стойността си с 1,1%, докато тези на Samsung CT&T, де факто холдингова компания на Samsung Group, също поевтиняха. Цената им спадна с 2,8%.

Прокурорите имат 10 дни да повдигнат обвинения срещу Ли, въпреки че могат да поискат известна отсрочка. След обвинителния акт съдът ще има три месеца, за да излезе с решение.

Все още не е решено дали арестът на Ли ще бъде оспорвано и дали може да бъде пуснат под гаранция, коментира говорителката на Samsung Group.

Samsung и Ли отричат обвиненията.

„Ще направим всичко възможно, за да се уверим, че истината ще излезе наяве в рамките на бъдещото съдебно производство“, коментира Samsung Group в кратък бриф след ареста на Ли. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още