IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитектът на прераждането на Sony Казуо Хираи се оттегля от поста си

58-годишният мениджър стои зад трансформацията на компанията през последните години

12:00 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на японския технологичен концерн Sony Казуо Хираи, архитектът на трансформирането на някога доминиращия японски производител на електроника, ще се пенсионира през юни, след като прекара над три десетилетия в компанията, предава Bloomberg.

58-годишният Хираи, който прехвърли ролята на главен изпълнителен директор на Киничиро Йошида през април 2018 г., ще продължи да бъде съветник на компанията след оттеглянето си, обяви Sony. Шузо Суми от Tokio Marine Holdings е номиниран за нов председател на Борда на директорите.

Хираи, който наследи поста на главен изпълнителен директор от Хауърд Стрингър през 2012 г., промени значително компанията, като постави нов фокус на операциите ѝ. С подкрепата на Йошида Хираи продаде бизнеса с персонални компютри Vaio, трансформира звеното за телевизори и се постара да възстанови бизнеса със смартфони. Освен това инвестира значително в PlayStation и в графичните сензори, използвани в смартфоните, които сега са основен двигател на бизнеса. През миналата година печалбата достигна рекордна сума.

"Той ще бъде запомнен като човекът, който преобърна всичко и върна Sony в играта“, коментира Ясунори Татейши, автор на множество книги за японската индустрия за електроника, включително на няколко, които критикуват Sony. „А след това напусна, достигайки върха“.

Хираи започна кариерата си в музикалното подразделение на Sony още през 80-те години, където се занимаваше с правни въпроси, а по-късно промотираше японски музиканти в САЩ.

Той стана главен изпълнителен директор в края на фискална година, в рамките на която бяха генерирани 437,1 млрд. йени (4 млрд. долара) загуба, докато Sony се бореше с конкуренти като Samsung Electronics и Apple. Телевизионният бизнес също беше затънал в проблеми – някога лидер в индустрията благодарение на технологията Trinitron, Sony беше загубила 714 млрд. йени от телевизионните си начинания през предходните осем години.

Активистът инвеститор Даниел Льоб настоя Хираи да ускори темпа на промените. Хедж фондът Third Point предложи Sony да продаде част от развлекателния си бизнес чрез първично публично предлагане, но Хираи се възпротиви.

През 2014 г. хакери разбиха компютърните системи на развлекателното звено на Sony, разкривайки купища чувствителна вътрешна кореспонденция, детайли за здравето на служителите и дори за техните деца. Американските власти веднага заявиха, че Северна Корея е отговорна за атаката, вероятно като отговор на комедията на Сет Роугън „The Interview”.

Хираи трябваше да се бори с всички тези проблеми. През 2014 г. той повиши Йошида до главен финансов директор, а заедно работиха внимателно за справяне с кризата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още