IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ще облага с данък технологичните компании от групата GAFA

С това действие Виена се превръща в един от пионерите зад идеята за налагане на данък върху приходите от реклама на интернет компаниите наред с Франция

23:00 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрийското правителство разкри днес подробности около проекта си за въвеждане на данъци за интернет гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon, наричани GAFA. 

Наборът от мерки предвижда най-вече данък от 5 процента върху осъществените в страната рекламни приходи.

Този проект, който бе представен днес в съвета на министрите, превръща Австрия в един от пионерите в това отношение в ЕС наред с Франция, където "данъкът GAFA" трябва да е в дневния ред на Националното събрание от понеделник.

Виена ще облага с данък от 5% приходите от реклама на интернет компаниите, които имат световен оборот от над 750 млн. евро, от които поне 25 млн. евро са в Австрия. Това уточни министърът на финансите Хартвиг Льогер

Австрия иска също така да премахне освобождаването от ДДС, от което се ползват стоките, които се продават в интернет и са под 22 евро. Виена възнамерява освен това да накара онлайн платформите за даване на жилища под наем от рода на Airbnb да се отчитат за приходите, които не са били декларирани от клиентите им.

Австрия, страна с 8,8 млн. жители, залага на годишно допълнение към данъчните приходи от 200 млн. евро благодарение на тези мерки.

Тази прогноза обаче се определя като "твърде оптимистична" от Института за напреднали изследвания във Виена (IHS). Част от сумата трябва да бъде предназначена за "дигитализацията" на австрийските медии.

Влизането в сила на тези мерки, които трябва да бъдат одобрени от парламента, е предвидено за началото на 2020 г.

Идеята за въвеждане на специфичен данък за мултинационалните интернет гиганти - GAFA печели все по-голяма популярност в Европа, но се сблъсква с противопоставянето на малка група страни.

Според европейското законодателство американските технологични гиганти могат да изберат да декларират всичките си европейски приходи в която и да е от страните членки и затова те се насочват към страни с ниско ниво на данъчно облагане.

Европейският проект за въвеждане на данъци за световните интернет гиганти бе отложен миналия месец за неопределено време заради противопоставянето на Ирландия, Швеция, Дания и Финландия. За да бъде приет този проект е необходимо единодушие сред страните членки.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още