IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобило-строенето и енергетиката дадоха тласък на Hitachi

Японският гигант в електрониката отчита значително увеличение на печалбата си през второто тримесечие на годината

11:11 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автомобило-строенето и енергетиката дадоха тласък на Hitachi

Най-големият производител на индустриална електроника в Япония – Hitachi, обяви по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие на годината. Те се дължат главно на по-добрите продажби за автомобилния сектор и енергетиката, пише Ройтерс.

Оперативната печалба на компанията за периода април-юни е в размер на 63,6 млрд. йени (808,85 млн. долара), след като за същия период на 2011 година положителният резултат бе 52,4 млрд. йени. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за положителен резултат от 59,5 млрд. йени.

Нетната печалба за периода е 7 млрд. йени (89,2 млн. долара), което е увеличение със 75% на годишна база. Приходите обаче се понижават с 1 на сто до 2,12 трлн. йени.

Понижението в приходите компанията отдава главно на проблемите с доставките на твърди дискове от миналата година. Тогава в Азия имаше поредица от природни катаклизми – земетресение и цунами в Япония и огромни наводнения в Тайланд.

Добрата новина за компанията е представянето в автомобилния сектор, машиностроенето и енергетиката. И в трите сектора е отчетен ръст на приходите, пише ZDnet.

В направлението енергетика например е постигната печалба от 2,4 млрд. йени, след като през миналата година е имало 3,2 млрд. йени загуба. При поделението за автомобилни компоненти оперативната печалба пък е 9,3 млрд. йени, или повече от три пъти повече в сравнение с второто тримесечие на 2011 година.

От компанията посочват, че японската икономика е поела по пътя на възстановяването през първото тримесечие, като подкрепа за това оказвали увеличените държавни разходи. В същото време обаче е отправено предупреждение, че в Китай предстои забавяне на икономиката, което може да се отрази негативно на резултатите на компанията.

Според оценки на анализатори към момента на Китай се падат около 10% от годишните продажби. В китайският строителен сектор обаче е отчетен спад от над 40% през първото тримесечие, което доказва, че Hitachi може да се сблъска и с трудности.

Японската компания остави без промяна прогнозата си за фискалната година, която приключва в края на март 2013. Очакванията са за оперативна печалба от 480 млрд. йени, докато средната прогноза на анализатори, анкетирани от Ройтерс, е за 500,6 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още