IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторът на сваленото от Netflix в Саудитска Арабия предаване отвърна на удара

Той отправи остра критика към решението на стрийминг платформата

15:50 | 03.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският комедиант Хасан Минхай отговори в Twitter на решението на Netflix да изтегли епизод от шоуто му „Patriot Act” от Саудитска Арабия, пише CNBC.

“Очевидно най-добрият начин да спреш хората да гледат нещо е да го забраниш, да го направиш модерно онлайн, а след това да го оставиш в YouTube”, написа комедиантът в микроблогинг платформата.

Епизод от предаването, свързан с убийството на журналиста на Washington Post Джамал Кашоги и ролята на страната в гражданската война в Йемен, беше свален от Netflix миналата седмица.

Американският стрийминг гигант премахна епизода, след като саудитските власти отправиха законово искане с мотив за нарушаване на законите срещу киберпрестъпленията. Член 6 от въпросния закон забранява „създаването, подготовката, предаването или съхранението на материали, засягащи обществения ред, религиозните ценности, обществения морал и неприкосновеността на личния живот“.

Netflix твърди, че решението е взето след законово искане от кралството за премахване на епизода. Епизодът все още може да се гледа в Саудитска Арабия в YouTube.

Решението предизвика гнева на Карен Атиа, бившия редактор на Кашоги в Washington Post, както и на Сара Лийн Уитсън, изпълнителен директор на Human Rights Watch. Атиа определи хода като „доста скандален“, а Уитсън заяви, че „твърдението на Netflix, че подкрепя творческата свобода, не значи нищо, ако тя откликва на исканията на правителствата, които не вярват в свободата на своите граждани“.

Предаването „Patriot Act” представлява културна и политическа сатира, която отразява всичко – от Силициевата долина до темите за имиграцията в САЩ.

Саудитска Арабия потъна в скандал миналата година след смъртта на Кашоги. Кралството първоначално отрече да има общо с убийството, а по-късно направи признание, че е извършено от агенти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още