IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Божанов: Годишните финансови отчети ще се подават в една входна точка

Електронната идентификация може да се прави по напълно нова процедура и няма да е обвързана с личните карти, посочи министърът на електронното управление

16:07 | 20.12.21 г. 1
Б. Божанов: Годишните финансови отчети ще се подават в една входна точка

Той поясни, че документите ще се подават към НСИ в „напълно машинно четим вид“ и след това ще се разпределят към Агенцията по вписванията и Националната агенция за приходите. „Така не само ще се появяват в реално време, а ще можем и да ги анализираме", посочи министърът.

Божидар Божанов е на мнение, че обвързването на схемата за електронната идентификация със схемата за лични карти е една от големите грешки в процеса през последните години. Според него това е утежнило процедурата за избор на участници и е довело до няколко обжалвания в Администрaтивния съд и Съда в Люксембург.
Министърът обясни, че докато се чака решението на съда се подготвя анализ как най-бързо да се въведе електронната идентификация, което може да означава включването на напълно нова процедура.

Божанов увери, че схемата няма да е задължителна и добави, че има политическа подкрепа от всички партии в парламента.

„Ще започнем с една пилотна схема извън големия проект с обновени спецификации, тъй като старата система е писана през 2015 г. – оттогава смартфоните станаха сигурен носител на криптографска информация“, поясни министърът.

Той потвърди, че схемата не е обвързана с личните карти, които се явяват носител, а има изцяло софтуерна част.

„Електронният идентификатор няма да е обвързан с лична информация като ЕГН, а ще бъде друг анонимен идентификатор, чрез който само след наше одобрение ще може да се използват данни от централизирани системи като здравния регистър, регистъра на МПС, имотния регистър“, обясни още министърът.

По думите му въвеждането и използването му няма да налага смяна на личните карти, защото ще може да се ползва и чрез телефона.

Целта е всички да имаме лесен достъп по различни удобни начини, каза Божанов и добави, че на база предишни анализи няма да има значително оскъпяване на личните документи.

В коментар за употребата на електронни подписи в страната министърът заяви, че те се ползвани предимно от юридически лица, а системата страда както от липса на услуги за гражданите, така има и проблеми с ползването им при определени операционни системи.

„Електронният подпис е неудобен в момента и изобщо не е идеята ни за електронно управление“, категоричен е Божидар Божанов.

В коментар за подобряването на услугите и сигурността на Търговския регистър, министърът заяви, че макар да са въведени подобрения като резервни центрове, не се знае до каква степен работят те.

„Тепърва предстои да видим дали се правят опити за възстановяване от резервните копия... Формално съществува национална мрежа за киберсигурност, но ще разберем дали си е влязла във функциите. Повечето от нещата ги има по европейски директиви, по закон, по пътни карти, но как работят – тук вече идват проблемите“, коментира Божанов.

Министерството на електронното управление ще бъде отговорно и за политиката и приложението на киберсигурността в страната.

Какво каза още министър Божанов за електронното управление в България, електронното строително разрешение, бъдещето на агенция „Информационно обслужване“, системата за електронни рецепти? Колко ще струват личните карти с чип ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Абе глупа-ко, а хората без смартфони граждани на Америка ли ще станат? Нещастни-к тъ-п прос-т, че 2млн пенсионери с тебе ли ще се съобразяват бе, не са рекли - не са ви свалили смешното правителство и да нахлузят БСП на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още