IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BadRabbit атакува Украйна и Русия

Това е най-голямата кибератака след NotPetya през юни, смятат експерти

20:44 | 24.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За кибератака от новия вирус BadRabbit в Украйна и Русия съобщава Ройтерс. Засегнати са редица институции - полетите на летището в Одеса са забавени, а сайтове на руски медии са блокирани.

Сред засегнатите е и една от най-големите информационни агенции в Русия - "Интерфакс", допълва агенцията. Забавянето на полетите на летището в Одеса е породено от необходимостта служителите да вписват ръчно данните на пасажерите.

Вирусът е атакувал и метрото в Киев, но засегната е само системата за плащане, а влакчетата се движат нормално.
На този етап това е най-голямата атака след разпространението на вируса NotPetya през юни, който също започна от Украйна и обхвана целия свят.

Специалисти по сигурността отбелязват, че този вирус криптира данните в компютрите, което ги прави неизползваеми и забавя работата на организации, които разчитат на тях. През май подобен вирус - WannaCry, блокира работата на болници, промишлени предприятия и компании, защото нямаха достъп до компютърните системи.

От Kaspersky Lab съобщават, че повечето атаки са в Русия, но подобни нападения са засечени и в Украйна, Турция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още