Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Baidu продължава успешното си възстановяване от Covid кризата

Тримесечните приходи от продажби на компанията надминаха очакванията

Baidu продължава успешното си възстановяване от Covid кризата

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският интернет гигант Baidu, който се насочва към изкуствения интелект, отчете тримесечни приходи, които надминаха прогнозите на анализаторите, продължавайки възстановяването на компанията от пандемията на Covid-19, пише Bloomberg.

Приходите на компанията са нараснали с 25% до 28,1 млрд. юана (4,4 млрд. долара) за трите месеца до края на март, в сравнение със средна прогноза за 27,3 млрд. юана. Нетната печалба е скочила до 25,7 млрд. юана, подкрепена предимно от увеличената стойност на дългосрочните инвестиции, включително на наскоро листнатата Kuaishou Technology.

Още по темата

Компанията прогнозира приходи от 29,7 млрд. юана до 32,5 млрд. юана за тримесечието до юни, спрямо 30,2 млрд. юана прогноза на анализаторите.

През последните години основателят Робин Ли се опитва да насочи Baidu отвъд търсачките, така че да я позиционира като компания за изкуствен интелект. Идеята е компанията да генерира по-голямата част от приходите си не от търсачките и рекламата, ето защо поддържа рекордни инвестиции в развойна дейност в технологии с изкуствен интелект, коментира 52-годишният главен изпълнителен директор в интервю за Bloomberg Television през март.

Според Вей-Сърн Линг и Тифани Там, анализатори на Bloomberg Intelligence, приходният микс на Baidu вероятно ще я насочи встрани от традиционния бизнес с реклама в търсачките, като се има предвид, че растежът на немаркетинговите активности на компанията продължава да е особено силен. Облачните услуги, автономните коли, умният транспорт и хардуерът доведоха до 52% на немаркетинговите приходи от продажби през четвъртото тримесечие, докато основните приходи от реклама останаха без промяна за второ поредно тримесечие.

Цената на акциите на Baidu нарасна с 0,7% към 18:50 ч. в Ню Йорк. Тя се понижи с близо 44% от рекорда си в началото на февруари след скандала с Archegos Capital Management, който го принуди да ликвидира позициите на фонда си, включително тези в Baidu.

Листнатите в Хонконг книжа на китайския гигант са свили стойността си с почти 26%, откакто започнаха да се търгуват през март. Те са най-зле представящите се сред акциите на големи технологични китайски компании в града. За сравнение Bilibili, която направи дебюта си в Хонконг около седмица след Baidu, записа 3% понижение на цената на акциите, а Kuaishou почти 50% ръст от IPO-то ѝ през февруари.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Полша обвинява Русия за мащабна кибератака срещу политици