IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu ще разширява бизнеса си извън пределите на Китай

Близо 70% от интернет сърфирането в азиатската страна преминават през онлайн търсачката

09:45 | 14.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската онлайн търсачка Baidu, известна още като „китайския Google”, работи усилено по някои от най-новите технологии, като изкуствения интелект и автономните автомобили, и вече започва агресивна експанзия, насочена към чуждестранните пазари.

Технологичният гигант от Азия е една от най-големите интернет компании в света с внушителна потребителска база благодарение на огромното население на Китай (1,4 млрд. души), което използва услугите ѝ, съобщава CNBC.

Близо 70% от интернет сърфирането в страната преминават през търсачката Baidu. Китайската платформа е една от най-посещаваните уебсайтове в света, като е изпреварвена само от Google, YouTube и Facebook според данни на статистическия сайт Alexa Internet. 

По-голяма част от печалбата на компанията се генерира от онлайн реклама. Но въпреки че основният ѝ бизнес е свързан с търсачката, тя предлага на потребителите още платформи за карти, видео, снимки и новини. Baidu е мажоритарен акционер в китайската платформа за видео стрийминг iQiyi.

Подобно на други китайски интернет компании концернът е обект на строгите регулации на китайското правителство върху онлайн цензурата. Пекин наложи вече глоби на компании, включително и на нея, за това, че не успяват да цензурират напълно съдържанието, което техните платформи предоставят на потребителите.

Затова интернет гигантът търси и нови бизнес ниши и инвестира сериозно в проекти за разработване на автономни автомобили и в създаването на партньорства с международни лидери като Microsoft и Intel, както и с производителите на автомобили BMW, Ford и Daimler.

Baidu вече разработи и произведе повече от 100 автономни микробуса. Тези превозни средства много скоро ще могат да се видят по улиците на Пекин и Шънджън, като се планира да бъдат пуснати и на японския пазар в началото на 2019 г.

Компанията се фокусира върху пазари извън пределите на Китай. Следващата стъпка вероятно ще бъде разширяване на разработваните от нея технологии за автономни автомобили и изкуствен интелект извън рамките на Китай, което ще я доближи с една крачка напред към основната цел – превръщането на Baidu в световен технологичен лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
да добре ама поне вкарайте неккъв друг език басси аз с резултати във формата на къщички нищо не мога да напраа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още