IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИТ иска прекратяване на обществените поръчки в последния момент

Общата стойност на проблемните търгове възлиза на 50 млн. лв.

17:35 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
БАИТ иска прекратяване на обществените поръчки в последния момент

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) настоява за прекратяване на тръжните процедури в областта на Информационните и компютърни технологии (ИКТ), обявени през юни. Това става ясно от отвореното писмо на асоциацията, изпратено днес до министър-председателя в оставка Пламен Орешарски.

В документа асоциацията изразява тревогите си, че през юни тази година са обявени тръжни процедури от държавни и общински администрации в областта на ИКТ, които съдържат дискриминационни условия по отношение на изискванията към кандидатите. Това според БАИТ ограничава свободната конкуренция и създава предпоставка за корупция, се посочва още в писмото.

"Тези изисквания са обект на обжалвания на отделни фирми пред съответните съдебни институции, което води до отлагане на процедурите, а в някои случаи до неосъществяването им, и съответно до реален риск от загуба и/или отказ на финансиране от европейските съобщностни фондове”, пише още в писмото.

От друга страна, в техническите задания се допускат груби грешки, които водят до странни критерии за оценка на техническите оферти на кандидатите и будят подозрения за корупция и/или недобросъвестна подготовка на техническите задания, твърдят още от БАИТ.

Това според асоциацията създава практически непреодолими затруднения за участие на утвърдени български и чуждестранни ИТ компании, които имат богат практически опит, технически и финансов ресурс да изпълнят проекти, но поради дискриминационните условия и неадекватна техническа документация не могат да подадат предложения.

Общата стойност на проблемните поръчки през юни надхвърля 50 млн. лв., става ясно още в писмото. 

Сред спорните търгове са посочени тези в Министерство на образованието, младежта и науката за доставка на платформа за електронно обучение, както и за доставка на гаранционен сервиз на компютърна и периферна техника и системи и решения за видео наблюдение и сигурност.

В списъка попада и поръчка на Изпълнителна агенция “Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” за изграждане на комуникационна система на територията на страната, както и обществена поръчка на Министерство на здравеопазването за изграждане на национална здравно-информационна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още