IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин, Милано и Мадрид са нововъзникващи локации за центрове за данни в Европа

Пенсионни фондове, държавни инвестиционни фондове и компании за частни капиталови инвестиции виждат потенциал в центровете за данни

15:28 | 26.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Берлин, Рейкявик, Осло, Варшава, Цюрих, Милано, Виена, Мадрид и Прага са най-популярните нововъзникващи локации за центрове за данни в Европа, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието Europe-re.com.

Пазарът на центровете за данни в Европа отдавна е доминиран от т. нар. пазари FLAP-D, включващи Франкфурт, Лондон, Амстердам, Париж и Дъблин, т.е. градове с мащабен бизнес и финансов сектор.

Пазарите FLAP-D продължават да са от ключово значение в екосистемата на центровете за данни като входни пунктове – те изграждат инсталации с капацитет от над 500 MW, но интересът към тях в момента е негативно повлиян от физическите ограничения, включително липсата на енергия за захранването на центровете за данни, ограниченото предлагане и нуждата от опериране по-близо до регионални потребители.

Заради тези ограничения и в отговор на търсенето на оператори от клиенти в региона възникват нови локации на пазара на центрове за данни. Пандемията от COVID-19 ускорява тази тенденция, тъй като милиони хора продължават да работят от вкъщи, което води до повишено търсене и добри възможности на вторични пазари.

„Растящите цени на земята, ограничените наличности от енергия, временното спиране на строителството на центрове за данни на някои пазари от FLAP-D и търсенето на по-високоскоростни оптични връзки карат хипермащабни продавачи да се пренасочват от традиционни пазари за центровете за данни към нововъзникващи локации – градове, които може да бъдат класифицирани като основни за други видове имоти“, коментира Стивън Кърбай, партньор в отдел „Центрове за данни“ на Cushman & Wakefield.

“Много пенсионни фондове, държавни инвестиционни фондове, инфраструктурни фондове и компании за частни капиталови инвестиции виждат потенциал в центровете за данни и се стремят да навлязат на европейския пазар“, допълва той.

„Огромното търсене на енергия за центрове за данни тласка ръста на инвестициите към пазари, които могат да осигурят надеждни, евтини и зелени източници на енергия като хидроенергията. В резултат на това има растящ интерес към пазари като скандинавските страни, които също така имат предимството да са близо до ефективно работещи бизнес хъбове“, казва Кевин Имбоден, директор на изследванията на центровете за данни в Cushman & Wakefield.

Сред анализираните градове Рейкявик (212 MW), Берлин (199 MW), Варшава (128 MW), Осло (125 MW) и Цюрих (117 MW) може да се превърнат в най-големите вторични пазари на центрове за данни през идните пет до десет години. Всички те имат собствена локална екосистема от доставчици на облачни услуги, разработчици, инвеститори и наематели.

Най-голям ръст на мощностите в сравнение с настоящите нива ще бъде отчетен в Берлин (+342%), следван от Рейкявик (+308%), Осло (+150%), Варшава (+100%), Цюрих (+89%) и Милано (+56%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още