IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос: Blue Origin ще изпрати първата жена на лунната повърхност

Милиардерът показа в Instagram двигателя BE-7, който компанията му разработва от години

17:20 | 06.12.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Matthew Staver/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthew Staver/Bloomberg

Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin ще откара първата жена на повърхността на Луната, каза милиардерът в петък, в момент когато НАСА се доближава до решение кой да избере за първите си апарати, построени с частни средства, които са способни да изпратят астронавти на Луната до 2024 г., предава Ройтерс.

„Това (BE-7) е двигателят, който ще отнесе първата жена на повърхността на Луната“, съобщи Безос в публикация в Instagram с видео от тестването на двигателя тази седмица в Центъра за космически полети „Маршал“ на НАСА в Хънтсвил, щата Алабама.

Двигателят BE-7, който Blue Origin разработва от години, достига 1,245 секунди при тестово изстрелване и ще задвижва космическия апарат за кацане на Луната National Team Human Landing System на компанията.

Blue Origin ръководи „национален отбор“, който сглоби през 2019 г., за да й помогне да създаде своя космически апарат Blue Moon. Екипът включва Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper.

Blue Origin се бори през последните години за доходоносни договори с федералните власти и се конкурира със SpaceX на Илон Мъск и Dynetics, притежавана от Leidos Holdings, за да спечели договор за изграждането на следващата система за кацане на Луната на НАСА за изпращането на хора на лунната повърхност през идните десет години.

През април НАСА възложи договор за разработването на апарат за кацане на Луната  на екипа на Blue Origin, който е на стойност 579 млн. долара, както и на още две компании – SpaceX, която получи 135 млн. долара, за да помогнат за разработването на системата й Starship, и на притежаваната от Leidos компания Dynetics, която спечели 253 млн. долара.

НАСА трябва да избере две от трите компании „в началото на март“ 2021 г., за да продължат изграждането на прототипите си за кацане на Луната за пилотирани мисии, започващи през 2024 г., съобщи говорителка на агенцията.

Но малкото средства за системи за кацане, предоставени на НАСА от Конгреса, както и несигурността за мнението на администрацията на избрания за президент Джо Байдън за изследването на Космоса, заплашват да забавят решението на НАСА за напредък по договорите й за апарати за кацане на Луната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Валентина Безоскова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Щом не е трансджендър ескимос, нищо не постигаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
кой изход ... ?! към студиото на Кубрик ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Имайки предвид колко милиарда е вложил Безос в кампанията на Байдън мисля, че изходът е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
а бе я го отложете за 2069 а ... да се поизяснят нещата , пък и таман за сто годишнината от първото "прилуняване " ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още