IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос продаде за седмица акции от Amazon за 3 млрд. долара

През последната година той ускори продажбите на книжа от компанията

11:56 | 05.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е продал тази седмица акции от компанията за над 3 млрд. долара, сочат документи, подадени до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в Съединените щати, пише CNBC.

През последната година Безос ускори продажбите на акции. През август той се раздели с книжа на Amazon за над 3,1 млрд. долара, след като продаде други за 4,1 млрд. долара през февруари. С продажбите от тази седмица общата сума за 2020 г. над 10,2 млрд. долара, което е значително повече спрямо 2019 г., когато Безос продаде акции за 2,8 млрд. долара.

Дори и след последния ход на Безос, той все още притежава над 53 млн. акции от компанията, които са на стойност близо 170 млрд. долара и благодарение на които е най-богатият човек в света.

Amazon е отказала да коментира въпроса.

Преди Безос е казвал, че продава акции от Amazon за около 1 млрд. долара всяка година, за да финансира своя стартъп за космически технологии Blue Origin. В допълнение към това през февруари главният изпълнителен директор създаде и Earth Fund за 10 млрд. долара, за да се бори с ефектите от климатичните промени. Фондът ще предоставя грантове на учени, активисти и и други организации.

Въпреки че Безос още не е обявил кой ще получи средства, The Atlantic писа, че се очаква той да даде по 100 млн. долара на Nature Conservancy, Environmental Defense Fund, Natural Resources Defense Council и World Wildlife Fund.

Още новини за технологичните компании можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още