IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс и други инвеститори създават фонд за зелена енергия за 1 млрд. долара

Съоснователят на Microsoft е подчертал пред Доналд Тръмп необходимостта от иновации в сферата

12:52 | 13.12.16 г. 8
<p>
	Бил Гейтс. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: архив Ройтерс

В единия край на телефонната линия е Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, който обеща голяма част от богатството си в полза на борбата с климатичните промени. От другата страна е новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който описа измененията в климата като измислица.

Двамата някак са успели да проведат разговор с поне малка успеваемост, твърди Гейтс. Той се е състоял преди две седмици и е продължил около осем минути, позволявайки на Гейтс да представи малка част от плановете си, свързани с инвестиции и благотворителност, пише Bloomberg.

„Ключовите неща, за които настоявах, бяха възможността за иновации не само в енергията, но и в медицината, и образованието и насърчаването на идеята, че това е страхотно за управлението на Америка“, коментира Гейтс.

Запитан дали разговорът и скорошните назначения на Тръмп го карат да бъде оптимист, Гейтс коментира: „Е, ще видим. Иновациите могат да бъдат двупартийни. Всички трябва да дадем най-доброто от себе си“.

Тези коментари съоснователят на Microsoft направи по време на интервю, дадено в понеделник, във връзка с нов инвестиционен фонд, стартиран от него и други милиардери, който носи името Breaktrough Energy Ventures. Идеята на Гейтс е да събере 1 млрд. долара, които да бъдат на разположение на фонда от 2017 г. Целта му е да увеличи инвестициите в технологии, свързани с енергия, която ако не елиминира, то поне намалява парниковите емисии.

Сред инвеститорите в Breakthrough Energy Ventures се нареждат Джеф Безос, главният изпълнителен директор на Amazon.com, основателят на Virgin Group Ричард Брансън и основателят на Bloomberg Майкъл Блумбърг. Към тях са се присъединили и рискови инвеститори като Джон Доер, които в миналото са инвестирали значителни суми в компании за зелена енергия.

Гейтс лично е инвестирал около 1 млрд. долара в технологии в тази сфера, посочва той. Компанията, която е подкрепил най-много, е TerraPower. Стартъпът набра 300 млн. долара, по-голямата част от които от Гейтс, за да направи по-ефективни и по-безопасни ядрени реактори. Проучванията на компанията са подкрепяни и от Министерството на енергетиката в САЩ, както и от групи от Китай.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy365
преди 7 години
Няма да е лошо Бил Гейтс да използва компютъра си и да види колко масови измирания на видове е имало преди човекът да съществува. Също така добре би било да прочете и книгата на сънародника си Майкъл Крайтън - "Състояние на страх" и ще разбере, че не е необходимо да се изпада в истерия относно климатичните промени. Естествено, че трябва да се грижим за опазване на природата, защото без нея и нас няма да ни има, но не трябва да се внушава на хората, че предизвикват едва ли не апокалиптични промени. Както споменах, такива е имало много преди те да съществуват. В този смисъл Доналд Тръмп отново се показа като по-земен човек, то той затова и спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Разбира, разбира :)James Osborne of the Houston Chronicle asserts that next-generation nuclear reactor companies, like Bill Gates-backed TerraPower, will offer a long-term energy solution for policymakers.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
pjc50313869
преди 7 години
Ти си поредният "специалист", който е прочел само заглавието и до там... тези хора не разбират от енергия, факт. Но поне са достатъчно умни и богати да инвестират в компании, които разбират. Филантропи, които желаят да се отърват от обрача на петролните компании и ОПЕК, за един по-чист свят. Простата ти глава къде видя далавера и корупция, хейтърче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
national power
преди 7 години
И кво му разбира кратуната на тоя от енергетика?Поредната далавера и корупционна схема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
national power
преди 7 години
И кво му разбира кратуната на тоя от енергетика?Поредната далавера и корупционна схема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 7 години
ти антиваксър ли си ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 7 години
умните виждат от по рано на къде се движи света :) ... за това са и богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още