IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bild: Германия се отказва от дигиталния данък за технологичните гиганти

Според доклад на финансовото министерство „демонизирането“ на големите дигитални компании „не е продуктивно“

15:50 | 05.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското финансово министерство се е отказало от плановете за въвеждане на по-високи данъци за интернет гигантите, сред които Google, Apple, Facebook и Amazon. Това съобщawa германският таблоид Bild, цитиран от Ройтерс.

Според вътрешен доклад на финансовото министерство „демонизирането“ на големите дигитални компании „не е продуктивно“.

Потвърждаването на подобен ход би означавало промяна в позицията на финансовия министър от Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) Олаф Шолц. Част от предизборната кампания на партията миналата година бе именно обещанието за по-високи данъци за големите международни интернет фирми. ГСДП е по-малкият коалиционен партньор в правителството на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Предложението на ЕК, което досега Германия подкрепяше, предвижда компаниите с по-значителни дигитални приходи в Европа да плащат данък от 3% върху оборота си от различни онлайн услуги, извършвани на територията на Европейския съюз. Подобен данък би донесъл на приходи от приблизително 5 млрд. евро.

От финансовото министерство в Берлин все още не са коментирали официално съобщението на Bild.

Според Европейската комисия дигиталните компании плащат значително по-ниски данъци от фирмите в другите производства и услуги, тъй като в редица страни те нямат местни офиси или групират бизнеса си в държави с благоприятен данъчен режим като Ирландия.

В резултат Германия, Франция и още няколко членки на ЕС миналата година призоваха да бъдат взети бързи мерки за увеличаване на данъчното облагане на международните интернет компании.

Страните членки на ЕС обаче трябва да вземат единодушно решение по данъчните въпроси, което прави постигането на значителни промени особено трудно. Освен очакваната съпротива от Ирландия, Люксембург и Малта също изразиха опасения от неблагоприятните последици на рязко увеличаване на данъците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още