IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Био- и нанотехнологиите - от лекарства до носими устройства

Биотехнологиите са един от най-бързо развиващите се сектори в медицината и фармацевтиката

16:41 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Вал Маринов, д-р Красимира Чемишанска и д-р Валери Сербезов (от ляво надясно).&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Вал Маринов, д-р Красимира Чемишанска и д-р Валери Сербезов (от ляво надясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биотехнологиите и нанотехнологиите са следващото "голямо нещо", намирайки приложение от медицински изследвания и лекарства до интернет на нещата и носими устройства. Това коментираха участниците във втория панел от конференцията The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria и Bloomberg.

Дефиницията за биотехнологиите доби съвсем нов смисъл след наистина революционните открития от миналия век в областта на човешката биология, а именно двойната спирала на ДНК, клонирането на първите човешки гени, разчитането на човешкия геном и др., коментира д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Aмджен България.

"Това даде огромен тласък на развитието на биологията и познанието за човешката природа на молекулярно и генетично ниво, както и на възможности за прилагане на методите на генното инженерство – вкарване на генетична информация в живи клетки и живи организми с цел те да произвеждат определени продукти, а оттам възникват идеите за първите биотехнологични лекарства", каза тя. "Това е един от най-бързо развиващите се сектори в медицината и фармацевтиката".

Едно от най-съвременните направления в областта на биотехнологиите е именно обвързването на определен ген или генна мутация с конкретно заболяване и с какво биологично средство да се атакува. "Науката е отишла толкова далеч, че с генетично изследване на конкретни биомаркери върху клетките на човешкия организъм се определя дали един пациент е подходящ за конкретна таргетна терапия и биологичен продукт, като така се повишава в пъти ефективността на приложената терапия", допълни д-р Чемширска.

Разчитането и клонирането на човешкия геном приключи с огромен проект през 2003 г., но все още има огромен потенциал на неоткрити връзки между ген и неговата еднотипна изява – между 20 и 25 хил. са гените, които все още стоят и представляват огромен потенциал за бъдещо развитие в областта на биотехнологиите, медицина и др.

Според д-р Чемширска следващото "голямо нещо" в областта ще бъде разкриването на гените, които регулират определени процеси и водят до определени заболявания и таргетирането им по биологичен път с биологични лекарства. Това се случва в момента, но в следващите 20 години, а и в 21-и век като цяло ще бъде върхът на биологичните открития и биотехнологиите.

Д-р Валери Сербезов, основател на Nanotechplasma, насочи вниманието към нанотехнологиите - обекти с размери от порядъка на 100 нанометра. 

Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още