IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за интернет в Триполи

Достъпът до интернет в либийската столица е бил възстановен и отново блокиран в неделя

15:46 | 22.08.11 г.
Битката за интернет в Триполи

Интернет свързаността в Триполи беше възстановена късно в неделя местно време, след като бунтовниците поеха контрол над много райони от либийската столица, съобщи Computerworld.

Освен това, нова мобилна мрежа, създадена през април от бунтовниците в източната част на Либия, наречена Libyana Al Hurra, както и подобна мрежа в Мисрата, скоро ще бъдат свързани с мрежата Libyana Mobile Phone в Триполи, съобщи Оусама Абушагур, либийски телекомуникационен експерт в ОАЕ, ръководил екипа, създал Libyana Al Hurra.

Бунтовниците създадоха мрежите, след като беше прекъснат достъпът им до централизираната мрежа Libyana в Триполи. „Всичко ще бъде свързано отново и ще се върне към нормалното си състояние“, заяви Абушагур днес.

В Триполи „интернет изчезна и се върна вече“, пише потребител на Twitter. Интернет се върна в Триполи след месеци без връзка, пише друг потребител на платформата за кратки съобщения.

Локалният DSL достъп в Триполи беше прекъснат за повечето хора, с изключение на някои служители в държавни учреждения, от февруари насам, казва пред изданието Ахмед Шрийф, жител на Триполи.

Шрийф и други потребители използваха достъпа си до интернет, за да актуализират информацията в Twitter относно последните развития в Триполи и да информират бунтовниците за точното местонахождение на верните на Муамар Кадафи войски. Шрийф не разкрива по какъв начин е получил достъп до интернет.

Местният достъп до интернет в Триполи е бил временно възстановен късно в събота местно време след месеци без достъп, пишат различни потребители на Twitter с наближаването на бунтовническите сили към Триполи. Той обаче отново е бил блокиран в неделя, твърди Шрийф. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още